Is het FODMAP dieet geschikt voor mij?

Is het FODMAP dieet geschikt voor mij?

Wil je weten of het FODMAP dieet ook geschikt is voor jou?

Stel jezelf dan eerst onderstaande vragen:

 1. Heb je spijsverteringsproblemen, zoals winderigheid, een opgeblazen buik, pijn in de onderbuik, diarree en/of obstipatie?
 2. Ben je officieel gediagnostiseerd met een prikkelbare darm (of een andere vorm van deze darmklachten) door een arts?
 3. Heeft je arts of diëtist het FODMAP dieet aangeraden?
 4. Is coeliakie en uitgesloten door je behandelend arts?
 5. Is een darmontstekingsziekte uitgesloten door je behandelend arts?
 6. Heb je een voedselallergie-test gedaan en kwam daar niets uit? Of kwam er wel iets uit maar hou je nog steeds klachten?
 7. Heb je nog steeds klachten na het implementeren van gezonde gewoontes als regelmatig eten, stress onder controle houden, voldoende bewegen, genoeg vezels eten en genoeg vocht drinken?
 8. Ben je fysiek, mentaal en emotioneel in staat om een bepaald dieet te volgen zonder je gezondheid in gevaar te brengen (andere gezondheidsaandoeningen)?
 9. Ben je bereid om je voedingspatroon goed en eerlijk onder de loep te nemen en een voedingsexperiment aan te gaan?

Wanneer je de meeste van de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden is het FODMAP dieet geschikt voor jou!

Wanneer is het FODMAP dieet niet geschikt?

Het FODMAP eliminatie dieet is niet voor iedereen geschikt.

 • Wanneer je geen last of slechts af en toe last hebt van je darmen (iedereen wordt winderig na een flink bord chili con carne) is er geen enkele reden waarom je het FODMAP dieet zou moeten volgen.
 • Wanneer je medisch, mentaal of emotioneel erg onstabiel bent is het ook niet verstandig een eliminatiedieet te volgen. De resultaten zullen dan worden beïnvloed door andere factoren, waardoor je niet goed kunt zien of het FODMAP dieet werkt.
 • Het is ook niet verstandig om een eliminatie dieet – wat het FODMAP dieet is – te volgen wanneer je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een eetstoornis of wanneer je weet dat je een eetstoornis hebt. Overleg dit dan met jouw diëtist.
 • Als je zwanger bent, kan je beter even wachten met het volgen van de volledige eliminatiefase van het FODMAP-dieet. Je kan een deel van het dieet volgen, doe dit altijd onder begeleiding van een gespecialiseerde fodmapdietist. Zie ook onze blog over zwangerschap.

Begeleiding

Als het FODMAP dieet wel bij je past, kan je prima beginnen met het goed inlezen in het onderwerp: zo weet je alvast waar je aan begint. Wij raden vervolgens altijd aan het FODMAP dieet onder goede begeleiding te doen, en niet zomaar alleen te proberen. Vooral de herintroductiefase, waar je écht mee moet beginnen na een paar weken!, is lastig.

Als jouw kind het dieet moet volgen, is het zeker verstandig het dieet onder begeleiding te laten doen, omdat kinderen in de groei zijn en het belangrijk is dat ze voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgen. Het doel bij kinderen is om ze zowel fysiek als mentaal gezond te houden. Laat je kind dus begeleiden door ons, of een ervaren (kinder)diëtist. Hij/zij zal je kind meestal adviseren om niet alle FODMAP groepen tegelijk te elimineren. Voor meer info kan je ons altijd contacten.

Heb je zelf vragen over het FODMAP dieet en wil je het dieet onder professionele begeleiding volgen? Meld je dan aan voor een online FODMAP advies. Hierin begeleiden we je tijdens het hele proces van het FODMAP in een aantal (online) consulten.

begeleiding

7 Responses to Is het FODMAP dieet geschikt voor mij?

 1. Avatar
  Irene 14 januari 2018 at 17:14 #

  Ik heb PDS vastgesteld door de maag/darm lever specialist. Ik ben nu 4 weken met het FODMAP dieet bezig. Bij helpt het niet. Ik blijf de zelfde verschijnselen houden. Moet voor de 2de keer naar de diëtiste. Hoor wel wat ik moet gaan doen. dit dieet werkt niet voor mij

 2. Avatar
  Kathy 6 maart 2018 at 09:25 #

  Ik ben PDS vastgesteld door mijn huisarts , het dieet helpt een beetje maar ik ben ook reeds 34 jaar diabeet type 1 en ik heb heel veel last van hypo’s ( te lage bloedsuikerwaarden ) nog meer sinds ik het FODMAP dieet al een tijdje probeer te volgen .
  Door de vele hypo’s waar ik dan toch suiker of cola en producten met suiker moet benuttigen blijf ik met een opgeblazen gevoel meestal zitten en /of last van winderigheid hebben .
  Ik merkte wel snel dat sinds ik het dieet volg geen zin meer heb in zoetigheden , ook vleeswaren zeggen me nog zeer weinig , ik geniet meer van groeten nu en fruit en ik drink ook nooit geen cola light mee sinds een 2 tal maanden al .
  Ik moet ook pepermuntoliecapsulen nemen sinds de vaststelling van PDS van de huisarts namelijk Tempocol , die helpen wel een beetje ook maar geven me soms een branderig gevoel in de keel en slokdarm.
  Helpt wel om minder buikpijn te hebben .

 3. Avatar
  mhvanderleest 7 maart 2018 at 07:12 #

  Ik heb al 15 jaar vastgestelde Colitus Ulserose, maar blijf ondanks alle medicijnen e.d. klachten houden…zou een FODMAP dieet mij kunnen helpen?

 4. Avatar
  Diana Kwisthout 12 februari 2020 at 16:36 #

  Pds al jaren gelden vast gesteld maar klachten worden nu steeds erger

Geef een reactie