Hoewel we nog steeds wachten op de officiële Monash App update, zijn er onlangs nieuwe resultaten bekend gemaakt over een aantal producten. Deze producten moeten nogmaals worden getest om zekerheid te hebben over het FODMAP gehalte voordat deze in de app komen te staan, maar de eerste resultaten geven we je graag in deze FODMAP update!
Houd daarbij altijd rekening met jouw (in)tolerantieniveau. Wanneer jij een product gewoon kan verdragen na de afronding van het FODMAP eliminatie/herintroductie dieet kan je dit product gerust eten.
Bessen
Rode bosbessen (vossenbes) en bilberries (bosbes, familie van de blauwe bes) zijn laag in FODMAPs
Zwarte bessen bevatten veel sorbitol (polyolen). Wanneer je gevoelig bent voor sorbitol is het daarom aangeraden deze bessen te vermijden.
Kastanjes
Vooral in de herfst en tijdens kerst heerlijk op tafel, maar nu alvast een update. Een portie van 20 kastanjes (ca. ) is laag in FODMAPs. Kijk wel uit: 25 kastanjes of meer bevat een beetje galactanen: eet er dus niet te veel van.
Spaghetti pompoen
Af en toe moet je even zoeken voor deze pompoen variant (nu in de zomer sowieso niet erg aanwezig). Maar als je hem hebt gevonden kan je er gerust een portie van eten! 155 gram spaghetti pompoen is laag in FODMAPs. Eet er niet te veel van: grote hoeveelheden spaghetti pompoen (meer dan 390 gram) bevat wat fructanen.
Handig om te weten…
En hoe zit het met rode bessen? Ik kan ze niet op de lijsten terugvinden.
hoi Ria,
Rode bessen zijn niet getest dus deze pas zelf testen als je in de herintroductiefase zit.
Jammer, mijn tuin staat vol met rijpe rode bessen.