5 FODMAP voorbereiding tips

5 FODMAP voorbereiding tips

Als je net met het FODMAP dieet bent begonnen, dan is het een grote wirwar van ‘wat mag wel’ en ‘wat mag niet’. Vaak begin je maar gewoon, en kom je er gaandeweg achter wat wel en niet kan. Als wij hierin een tip mogen geven: doe dat niet! Wanneer je het FODMAP dieet goed voorbereid, ben je uiteindelijk veel minder lang bezig, snap je waar je mee bezig bent, heb je minder stress en is de kans op slagen vele malen groter. We geven je 5 FODMAP voorbereiding tips over de beste voorbereiding op het FODMAP dieet! Want een goede voorbereiding is het halve werk!

1. Begeleiding

Ook al ben je nog zo stoer, sterk en slim: je kan het niet alleen. Het FODMAP dieet is een complex dieet wat je niet ‘zomaar even probeert’, in tegenstelling tot wat aardig wat artsen momenteel vertellen als ze je naar huis sturen met het FODMAP dieet. Zoek een goede diëtist of voedingsdeskundige die bekend is met het FODMAP dieet. Vraag hier expliciet naar. Niet alle diëtisten werken met het FODMAP dieet, waardoor er af en toe verwarring ontstaat door bijvoorbeeld verouderde of incomplete informatie. Goede begeleiding is essentieel om het FODMAP dieet te laten slagen!

2. Lezen, lezen, lezen

Lees zoveel mogelijk informatie over het FODMAP dieet, voordat je eraan begint. Het is belangrijk dat je snapt waarom je het FODMAP dieet volgt, en wat FODMAP’s zijn en doen in je lichaam. Een goede start is het uitpluizen van deze website: hier kan je al veel informatie vinden. Daarnaast ligt er vanaf 24 september een kookboek (met informatie over het FODMAP dieet) in de winkel van Mirte! “Kookboek voor een rustige buik”, je kan deze via onze webshop of via bol.com aanschaffen en je vindt hem ook in de boekhandel.

Wanneer je Engels goed is, zijn er via bol.com ook een aantal Engelstalige boeken over het FODMAP dieet te koop. Wij raden vooral de volgende boeken aan van Sue Shepherd.

3. Meal prepping

Wanneer je weet waar je aan gaat beginnen, zal je erachter komen dat een heel aantal ingrediënten tijdelijk even niet meer op het menu mogen staan. Dit betekent echter niet dat er niks overblijft! De meeste pakjes, zakjes en potjes zijn echter tijdelijk even niet te gebruiken omdat er vaak wel één ingrediënt inzit die niet mag of die verdacht is.

Daarom is het tijd om lekker zelf te gaan koken! Wanneer je al gewend bent om zonder pakjes te koken zal dit niet zoveel anders zijn: je hoeft alleen een aantal voedingsmiddelen te vervangen door andere voedingsmiddelen. Wanneer je echtere elke dag gewend bent uit pakjes te eten, dan is het even wennen. Maar… wanneer je eenmaal gewend bent aan zelf koken zal je zien dat je die pakjes helemaal niet lekker meer vindt!

Als je elke dag voldoende tijd hebt om de maaltijden te bereiden, dan is er geen probleem. Maar de meeste mensen hebben een baan, gezin of ander soort drukte die heb niet de tijd geeft om dagelijks rustig te kunnen koken. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld elke zondag een paar uur inplant (dit is ook een leuke kinderactiviteit!) om een aantal dingen voor te bereiden! Zo kan je op de dag zelf makkelijk en snel een gezonde en FODMAP arme maaltijd op tafel zetten.

4. Wat gaan we maken?

Oké we gaan meal preppen. Maar wat maak je dan zoal? Hieronder een lijstje met tips (een vriezer is hierbij wel erg handig)!

  • Bananenbrood. Snijd in plakjes en vries apart in. Haal de avond van te voren, of in de ochtend uit de vriezer en hij is tijdens ontbijt/snack/lunch tijd ontdooit.
  • Soep. Dit kan je drie dagen in de koelkast bewaren, en anders goed (in porties) invriezen.
  • Kruiden mengsels zonder knoflook en ui. Maak verschillende soorten (bbq, Marokkaans, Indiaas etc.).
  • Crackers. Goedkoper als je het zelf maakt, en blijft in een trommel makkelijk een week knapperig.
  • Granola/ontbijtgranen. Goedkoper als je het zelf maakt, en blijft luchtdicht afgesloten makkelijk twee weken krokant.
  • Sauzen. Maak tomatensaus, basilicumsaus, curry saus etc. Bewaar drie dagen in de koelkast of vries in. op de dag zelf hoef je alleen nog geschikte pasta of rijst erbij te koken.
  • Iets lekkers. Af en toe heb je zin in iets lekkers. Wanneer je niets in huis hebt dat FODMAP arm is, is de kans groot dat je naar FODMAP rijke snacks grijpt. Voorkom dit moment en maak bijvoorbeeld FODMAP arme brownies, koekjes of cake. Allemaal erg geschikt om in te vriezen: even in de magnetron en ready to eat!
  • Brood. Koop voldoende zuurdesem speltbrood bij de bakker of geschikt glutenvrij brood. Vries in.
  • Kook rijst of quinoa. Portioneer en vries in. Zo heb je altijd een portie gekookte rijst of quinoa bij de hand!

5. No stress

Probeer het FODMAP dieet in een periode in te plannen waarin je weinig stressvolle dingen hebt gepland zoals een verhuizing. Ook op vakantie gaan is minder handig, aangezien je in het buitenland nog meer moeite hebt met het volgen van het dieet. Kies een periode uit waarin je echt de tijd hebt om het FODMAP dieet te volgen, en plan regelmatig leuke en ontspannende activiteiten in. Wanneer je veel stress hebt of je té veel focust op je eten, dan is de kans groot dat je eerder darmklachten krijgt welke je dan onterecht aan een bepaald voedingsmiddel kan gaan linken.

 

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie