8 tips om alle restjes van de feestdagen op te maken!

8 tips om alle restjes van de feestdagen op te maken!

Kerst is voorbij, Oud & Nieuw komt er nog aan. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft: wij genieten in ieder geval van deze fijne tijd van het jaar want één ding is zeker: het is de tijd van lekker eten (en daar zeggen wij geen nee tegen)! Je maakt alleen meestal net iets te veel, dus de tweede zekerheid: het is de tijd van restjes! Zonde om alles weg te gooien, je kunt de lekkerste dingen maken met de left-overs van kerst en Oud & Nieuw. Wij geven je 8 tips!

1. Omelet

Van bijna alle restjes kun je een heerlijke gevulde omelet maken. Snijd restjes groenten, vlees, vis en kaas klein en mix vervolgens met ei, kruiden en eventueel een beetje plantaardige of lactosevrije melk. Bak het mengsel vervolgens 15 min. aan beide kanten gaar in een koekenpan. Lekker op een sneetje geroosterd glutenvrij of 100% zuurdesem speltbrood!

2. Mexicaans

Vul glutenvrije wraps of een dunne omelet met restjes vlees en salade. Jamie Oliver’s Boxing day Quesadillas zijn een goed voorbeeld van een heerlijke FODMAP arme Mexicaanse ‘restjes maaltijd’ als je kiest voor glutenvrije wraps of een dunne omelet. Weetje: Boxing day is de  Engelse variant van onze Tweede kerstdag.

3. Pizza

Gebruik restjes ham om een glutenvrije pizzabodem mee te bedekken. Spreid er ook wat ui en knoflookvrije tomatensaus over en bestrooi met geraspte kaas / mozzarella en eventueel meer andere FODMAP arme ingrediënten. Of maak een 4-kazenpizza met de restant kaas van het kaasplankje!

4. Maak een winterse salade

Gebruik verse sla en mix er al je restjes doorheen! Je kunt hier alle kanten mee op: restjes vlees, kalkoen, vis, kaas van het kaasplankje, geroosterde groenten, winters fruit en ga zo maar door. Maak af met een lekkere dressing van olijfolie, citroensap/azijn en wat zout en peper. Of kies een meer winterse smaak met het sap van een halve sinaasappel of clementine door de dressing.

5. Vul pasteitjes met kerst restjes

Gebruik restjes vlees, vis en groenten om glutenvrije pasteitjes of rijstpapier rolletjes (hiervoor ook een recept in ‘Kookboek voor een rustige buik’) mee te vullen. Zoals in dit recept van Jamie Oliver . Vervang de prei in dit recept voor bieslook of het groene deel van bosui.

6. Soep

Verhit groenten restjes en voeg wat blokjes aardappel of een beetje kikkererwten/linzen uit blik (en afgespoeld) toe. Voeg water, kruiden en zout (of FODMAP-arme bouillon) toe en pureer eventueel voor een dikke soep.

7. Roerbakken

Verhit een beetje olie in een pan en bak restjes vlees (-vervanger) en kruiden op. Voeg restjes groenten toe en mix vervolgens met rijst of glutenvrije noedels of mihoen. Scheutje sojasaus, een beetje vers geraspte gember en/of koriander maken het helemaal af!

8. Invriezen

Heb je na al deze tips nog steeds restjes over? Vries ze dan in! Wellicht heb je nu niet meer zoveel zin in chocolademousse, kalkoen of heb je veel te veel jus… over een paar weken ben je blij met deze lekkere dingen



, ,

No comments yet.

Geef een reactie