Winterdip

Winterdip

Winterdip, winterdepressie, winter blues: wie heeft er geen last van? De één alleen wel iets meer dan de ander… Bij sommige mensen (met PDS) kunnen de darmklachten erger worden als het weer buiten koud en guur is en als de dagen kort zijn. Daarom vandaag een blog over de welbekende winterdip bij darmklachten.

Hoe komt dat, een winterdip?

Een winterdip krijg je

  1. als je er gevoelig voor bent (mensen in IJsland hebben er bijvoorbeeld geen last van: genen, veel vis eten wie zal het zeggen?) en
  2. als de omstandigheden er naar zijn. In landen rond de evenaar komt een winterdip bijvoorbeeld niet voor.

Wanneer je veel binnen zit, de dagen korter worden en je daarom weinig licht ‘binnen krijgt’, kan je lichaam hierdoor ontregelt raken.

Wat zijn de klachten van een winterdip?

Een winterdip zorgt, net als bij een normale depressie, voor onder andere depressieve gevoelens. Je komt ‘s ochtends met ontzettend veel moeite je bed uit, en voelt je pas na de middag enigszins wakker. Neerslachtigheid, moeheid, een verstoord dag- en nachtritme, slecht in slaap komen, meer behoefte hebben aan ‘comfort food’ én (extra) darmklachten zijn indicaties van een winterdip. Met als belangrijkste kenmerk: ze verdwijnen als sneeuw voor de zon als het weer lente wordt! Wanneer de zon weer gaat schijnen en de dagen langer worden is de dip opeens over. Merkwaardig toch!

Als je PDS hebt, kunnen je darmklachten verergeren als je last hebt van een winterdip. De spijsvertering kan moeizamer lopen door een disbalans in hormonen, maar ook door een verstoord dag- en nachtritme. Daarbij hebben veel mensen de neiging meer koolhydraten te willen eten in de winter: veel koolhydraten kunnen (net als bij al het andere wat te veel is) zorgen voor een moeizamere vertering. Ook zorgen koolhydraten (vooral de simpele koolhydraten zoals in witte pasta, koek, snoep: suiker) voor een piek in je bloedsuiker spiegel. Je voelt je tijdelijk erg lekker, maar na de piek verdwijnt het lekkere gevoel en voel je je eigenlijk nog slechter dan daarvoor. Je wilt weer meer koolhydraten! Alstublieft: een vicieuze cirkel.

vet-supplementen-vrijWat kan je doen tegen een winterdip?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om een winterdip minder te maken, of te laten verdwijnen.

Lichttherapielamp

Nummer één is het aanschaffen van een lichttherapielamp. Koop een goede, zodat het licht niet schadelijk is voor je ogen. Het is niet goedkoop, maar de aanschaf meer dan waard als je hierdoor vrolijk de winter door huppelt. Lichttherapie is een bewezen effectieve therapie bij een winterdepressie en daarom het eerst wat je zou moeten doen als je er last van hebt. Lees altijd de ‘bijsluiter’: een overdosis aan lichttherapie kan je dag- en nachtritme verstoren dus is niet gewenst. Niet hoe meer hoe beter, maar gewoon goed is goed genoeg!

 

Voeding

Naast lichttherapie kan je ook een aantal aanpassingen of aanvullingen doen in je voedingspatroon. Tijdens je winterdip is het extra belangrijk regelmatig te eten!

  • Neem extra supplementen met oa Vitamine D, vitamine B (o.a. foliumzuur),  vitamine C, ijzer, zink en magnesium.
  • Zorg voor ruime inname omega-3 vetzuren. Deze kun je onder andere vinden in vis, schaal-en schelpdieren, lijnzaadolie, olijfolie, zaden en noten. Je kan ook visolie supplementen nemen.
  • Eet normale porties koolhydraten, maar niet te veel.
  • Verminder je verzadigd vet en je suikerinname. Probeer suiker zoveel mogelijk te bewaren voor een feestje of speciale gelegenheid.
  • Drink minder of geen koffie. Het is een tijdelijke boost, niet voor de langere termijn. Verminder of stop ook met andere cafeïne bevattende dranken zoals energiedrankjes.
  • Drink niet te veel alcohol. 1 glaasje in de avond kan je helpen ontspannen en geeft bij rode wijn wat antioxidanten mee, maar meer zorgt juist voor méér winterdip klachten.
  • Het kan dat je tekort hebt aan 1 of meer neurotransmitters. Neem voldoende voedingsmiddelen die stoffen bevatten waarmee deze neurotransmitters zoals serotonine worden aangemaakt. Serotine wordt ook wel een ‘feelgood’-hormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat je humeur verbetert. Het zorgt er ook voor dat ’s avonds het hormoon melatonine wordt aangemaakt, waardoor je goed kunt slapen. Het hormoon serotine wordt aangemaakt door tryptofaan (een eiwit). Door het eten van o.a. melk, kwark, vlees, schaal- en schelpdieren, ei, banaan, (pecan) noten, bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes krijg je meer tryptofaan binnen.

Het allerbelangrijkst is: ontspan vaker! Ga vaker even naar buiten voor een wandeling, ga in je huis lekker in bad of een boek lezen. Enjoy!

vrouw-in-bad-vrij

Heb jij last van een winterdepressie?

Met dank aan: 
http://missnatural.nl/je-winterdepressie-te-lijf-met-voeding/
http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=636& 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie