Detox!

Detox!

DETOX!

Week 1 van onze ‘detox’ is voorbij, hoe is het gegaan? Vandaag vertel ik, Mirte, hoe het eraan toe gaat in een detox week van een fodmapper!

Mijn detox is net iets anders dan die van Sigrid. Natuurlijk is het principe hetzelfde, maar het begin is – zoals bij iedereen – anders. Ook denk ik niet dat het vermijden van voedingsmiddelen als rijst nu echt zorgt voor een reiniging. En tot hoeverre heb je een echte reiniging nodig? Het (wetenschappelijke) bewijs is er ook nog niet over uit. Ook zegt de ene detox dat je geen vlees en vis mag (maar wel tofu), terwijl de andere zegt dat je soja moet mijden. Zie jij het bos nog door al die bomen?

Ik doe het daarom op mijn eigen manier, op de manier waar ik mij goed bij voel. Ik luister namelijk liever naar mijn lijf dat mij vertelt wat het nodig heeft (behalve als het schreeuwt om snoep natuurlijk). En dat betekent af en toe een stukje vis, gevogelte en gewoon volkoren granen: ook tijdens mijn detox. Mijn detox betekent namelijk: geen (geraffineerde) suiker, tarwe synthetische zoetstoffen, alcohol, koffie, frisdrank en koemelk. Daarnaast minder vlees, vis en brood. Wat blijft er dan nog over? Genoeg! Zie verderop dit blog een eetdagboek van mijn dag.

Het verschil moet er zijn!

Waar het bij Sigrid moeilijk is om koffie te vermijden, is het bij mij moeilijker om wijn en kaas te vermijden. Beide niet echt ergens goed voor, dus even zonder kan geen kwaad. Ook ben ik benieuwd of mijn huid beter wordt als ik een tijdje geen koemelk neem. Op naar de geitenyoghurt dus! Ik drink daarnaast nooit veel, maar wel bijna elke dag één goed glas wijn bij het eten. En bijna elke dag dus kaas. Ik – als fijnproever – kan erg genieten van een goede wijn / spijs combinatie. Ik heb ook wat wijnkennis opgedaan in mijn werkzame jaren in een wijnwinkel, dus drie weken geen wijntje bij het eten vind ik jammer. Maar dat ga ik oplossen door mij te verdiepen in thee! Thee is helemaal hot, ook als thee / spijs combinaties: heuse theesommeliers gaan hier helemaal in op. Dus een mooie kans om daar wat meer kennis van op te doen. Daarnaast drink ik eigenlijk alleen maar (fruit)water en dus heel veel thee. De frisdrank en koffie laten staan zijn voor mij daarom geen uitdaging: beide drink ik normaal al nooit!

Inspiratie

De laatste paar weken was ik al goed begonnen met het minderen van suiker en dierlijke producten. Ik eet al niet veel vlees, maar eet wel graag een stukje vis en vooral kaas! Ik blijf dan ook wel kaas eten, maar dan geiten- en schapenkaas. Dat vind ik ook super lekker dus kom maar op met die salade geitenkaas, blokjes manchego en geraspte pecorino op de volkoren rijstspaghetti ;).

Voor vegetarisch en veganistisch eten heb ik de laatste tijd al erg veel inspiratie opgedaan. Veganistische worstjes, tofucurries en quinoaburgers staan al een tijd regelmatig op het menu. Ik ben onder andere fan van The Green Kitchen Stories, en ook het laatste boek van Jamie Oliver (Superfood voor elke dag) pronkt sinds afgelopen week op mijn kookboeken-plankenkast. Het leuke hiervan is dat je super creatief wordt in de keuken! Want met een beetje inspiratie en creativiteit kan je mijn maaltijden de laatste tijd écht niet meer onderscheiden van de dierlijke varianten. Sterker nog: meer plantaardig eten zorgt voor veel meer kleur, smaak en structuur op je bord! Mijn eten is de laatste tijd daarom veel spannender en smaakvoller. Win-win!

Sugar baby!

Suiker minderen is voor mij soms moeilijk en soms niet. Ik at vroeger erg gezond qua groente, fruit en volkoren. Maar had ik de slechte gewoonte dat ik elke avond een hele berg zoetigheid at. Ik kon gewoon niet zonder, dat dacht ik dan. De laatste tijd doe ik dat veel minder, omdat ik merk dat ik mij veel beter voel als ik dat niet doe. Maar suiker werkt verslavend: dus als ik weer iets eet met suiker, dan wil ik alleen maar meer. Ook als ik al ruim voldoende heb gegeten, wilt mijn lichaam nóg meer suiker. Als een soort junkie die dan een shot nodig heeft lijkt het bijna, ken je dat? Niet nodig en alleen maar ongezond. Dus daar gaan wij nu mee stoppen, en dat lukt goed met een vriezer vol gezonde snacks zoals pindakaas mueslirepen en homemade rauwe chocolade (recepten komt snel op de site)!

Eten moet lekker zijn

Dus hoe ga ik dat doen? Op nummer één staat bij mij altijd de smaak: lekker eten. Mij niet gezien dat ik mijzelf drie weken ga pesten met smaakloze maaltijden. Ik zorg dus voor een detox met lekker eten. Ik ben alles aan het bijhouden: deze recepten zijn binnenkort ook voor jou! Daarnaast ben ik helemaal van de goede voorbereiding.

Zonder een goede voorbereiding word je namelijk vaak verrast. Dat kan erg leuk zijn, vooral op reis zorgt niet plannen voor de leukste momenten en meest bijzondere plekken. Maar in deze wereld, met overal – vaak ongezond – eten om je heen, is deze verrassing op health gebied meestal niet zo leuk. Je eindigt dan met 1. honger, omdat je zo snel niks lekkers en gezonds kan vinden, 2. een broodje shoarma in je hand omdat je de verleiding niet kon weerstaan, 3. tijdnood omdat je zo hard moest zoeken naar iets gezonds dat je de trein hebt gemist.

Allemaal geen dingen waar ik blij van word, en jij denk ik ook niet. Dus als je gezond wilt doen, moet je gewoon zelf wat meenemen of zorgen dat je terecht komt in plaatsen waar wel iets lekkers en gezonds te vinden is. Plan in dat geval je zakenlunch of diner met vrienden in bijvoorbeeld een saladebar.

En FODMAP dan?

Mijn FODMAP triggers zijn lactose, polyolen en echt grote hoeveelheden fructanen of galactanen. Dat betekent dat ik tijdens deze detox bijvoorbeeld gerust peulvruchten kan eten. Dat scheelt wel iets qua voedingswaarde, want peulvruchten en zilvervliesrijst leveren samen precies de goede eiwitten als je geen vlees eet. Ook zijn pakjes en zakjes totaal geen probleem. Als je het FODMAP dieet volgt of hebt gevolgd, dan kook je automatisch al niet meer met pakjes en zakjes. Ik vind het vaak niet eens meer lekker, al die smaakstoffen en e-nummers die échte kruiden en specerijen moeten nabootsen. Geef mij maar een homemade currypasta of kruidenmix!

Wat eet ik dan nu wel?

In de eerste plaats eet ik vooral lekker. Niet geheel onbelangrijk. Dat betekent onder andere:

  • Elke dag beginnen met een cocktail van probiotica, vitamine D, een multi en een glas water met citroensap en soms verse gember.
  • Veel groente en fruit
  • Alleen volkoren granen en peulvruchten
  • Veel noten en voldoende olie (olijfolie, avocado olie etc.)
  • Zelfgemaakte zoete snacks:
    • Snackballetjes
    • Mueslirepen
    • Froyo met plantaardige yoghurt
    • Pindakaas mueslirepen
    • Zelf gekruide hartige nootjes

Dat ziet er dan bijvoorbeeld zo uit:

Voor het ontbijt: mijn cocktail van probiotica, vitamine D, een multi en een glas water met citroensap en soms verse gember.

Ontbijt: Chocolade kom: pap van zelfgemaakte noten-haver-brinta en cacaopoeder, gemaakt met amandelmelk. Topping: vers fruit (liefs met blauwe bessen, druiven en granaatappel) en een eetlepel notenpasta. Wegspoelen met 2 grote glazen water.

Tussendoor: een glas water (ik ben niet zo van de tussendoortjes ‘s ochtends)

Lunch: Een salade met roerei. Of noedelsoep van kippenbouillon, bruine rijstnoedels, groenten, gember, citroengras, koriander, sesamolie en een gepocheerd ei. Of een homemade zaden- en pittenbroodje met notenpasta. Glas water erbij.

Tussendoor: een paar koppen thee en een stuk fruit (mineola, twee kiwi’s, bakje druiven etc.)

Diner: Quinoaburgers met salade, shakshuka of zelfgemaakte zaden-boekweitwraps met groenten en geitenkaas. Glas water erbij.

Snack: paar stukjes rauwe chocolade of 1 homemade mueslirepen. Oké en nog eentje om het af te leren :D. Weggespoeld met een flinke pot thee.

 

Heb jij wel eens een detox gedaan? Hoe ging dat? Ik ben benieuwd!

 

,

2 Responses to Detox!

  1. Brigit 5 februari 2016 at 09:31 #

    Een pan bruinebonensoep ( met ossenstaartsoep) of erwtensoep( op zijn twents Snert

  2. Jo's Daughter 5 februari 2016 at 19:09 #

    Ik heb nog nooit eerder een detox gedaan maar zit er wel een beetje over te denken.

Geef een reactie