Eet je maag weer in balans!

Eet je maag weer in balans!

EET JE MAAG WEER IN BALANS

Uiensoep, preischotel en een groentepizza vol broccoli: super lekker, super gezond… en voor sommige mensen super vervelend voor de maag of de darmen. Maar wacht… je zei ‘lekker én gezond’? Daar draait het tegenwoordig toch allemaal om? En als je lekker en gezond eet dan voelt je lijf toch altijd beter? Ja en nee! Groente en fruit zijn beslist gezond, voor iedereen, maar sommige groente en fruitsoorten kunnen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zorgen voor extra klachten omdat ze veel FODMAP’s bevatten.

Even voor de duidelijkheid: dit betekent niet dat je vanaf nu geen groente en fruit meer kunt eten om pijn in je maag of buik te voorkomen – of veel minder groente en fruit – integendeel! Het is de bedoeling te kijken naar welke soorten je kiest. Wij kunnen ons namelijk geen leven voorstellen zonder salades vol met – liefst seizoensgebonden – vitaminebommetjes in alle kleuren van de regenboog. Of melanzane (als je dit nog niet kent: zoek NU een recept en maak het deze week nog!). Een klein schaaltje aardbeien met munt ter afsluiting: hmm, wie kan dat nu weerstaan? En extra fijn: van al deze dingen wordt onze buik óók erg blij, want stuk voor stuk gerechten met weinig FODMAP’s en veel gezondheid als je ze op een bepaalde manier bereid.

Maar wat zijn FODMAP’s eigenlijk?

FODMAP’s zijn fermenteerbare suikers die van nature voorkomen in allerlei voedingsmiddelen. Voor de acroniem-liefhebbende lezer onder ons: (F)ermenteerbare (O)ligosachariden, (D)isachariden, (M)onosachariden, (A)nd/en (P)olyolen. Ze zijn niet direct ongezond, veel gezonde producten bevatten ook FODMAP’s, maar als je PDS hebt kun je hier heftig op reageren met bijvoorbeeld winderigheid, een opgeblazen buik en verstopping of diarree. Voorbeelden van FODMAP rijke producten zijn tarwe(zemelen), knoflook, avocado en appel. Juist: veelal producten die tot voor kort juist werden aangeprezen bij PDS door hun vezelrijke eigenschappen!

Wat mag je dan wel eten?

Nou, bijvoorbeeld ananas, gele bananen, blauwe bessen, andijvie, boerenkool en aardappelen. En gelukkig gaat deze lijst nog wel even door. Met enige kennis en oefening tover je binnen no-time FODMAP arme, rustige buik gerechten, op tafel. Maar verdiep je eerst in de materie en volg onderstaande tips op!

Tips:

  • Heb je af en toe last van je buik? Dat is normaal: een mens voelt nu eenmaal wel eens wat. Ga gewoon lekker door met groente en fruit eten en kies misschien geen uiensoep voor een avondje uit of eerste date.
  • Heb je vaak last van je buik en ben je de wanhoop nabij? Ga naar je (huis)arts en zoek uit of je PDS of een andere (maag-)darmaandoening hebt.
  • Heb je PDS? Ga naar een diëtist of voedingskundige die gespecialiseerd is in het FODMAP dieet. Het is geen eenvoudig dieet en hulp is nodig om misvattingen, onnodige restricties en huilbuien ‘omdat het niet werkt’ te voorkomen. 75% van de mensen met PDS heeft baat bij het FODMAP dieet wanneer ze goed worden begeleid: grote kans dat jij hier bij hoort!

blog van Mirte, gepubliceerd op http://www.verseoogst.nl/blog/ 

VO_Blog_Gastblog-Mirte-932x524

No comments yet.

Geef een reactie