De 15 beste FODMAP-arme kerst recepten!

De 15 beste FODMAP-arme kerst recepten!

Met deze 20 FODMAP-arme kerst recepten en andere ideeën vier jij een smaakvolle en rustige kerst!

Foto: Stone gable, Yvonne Pratt

1. Matcha ontbijtcake

Een wat? Ja een matcha ontbijtcake! We zagen dit recept op 1 van onze favoriete websites: Oh My Pie, waar alleen maar lactosevrije en glutenvrije recepten voor taartjes staan. Deze matcha ontbijtcake met frambozen kan je prima maken, het enige wat je moet doen is ahornsiroop gebruiken i.p.v. honing om de cake helemaal FODMAP-proef te maken. Wat is matcha? Matcha groene thee wordt in Japan gebruikt bij de Japanse theeceremonie en is een groene poederthee met een milde smaak. Ontdek zelf de fijne aroma’s die zo kenmerkend zijn voor het fijne Matcha poeder.

 

2. Glutenvrije en FODMAP-arme kerststol

Een kerststol mag niet ontbreken tijdens kerst! Zelfs als je het FODMAP dieet volgt, kan je heerlijk genieten van een kerststol. Het recept voor een lekkere FODMAP-arme kerststol met kant- en klare meelmix vind je hier op het blog van Karlijn’s Kitchen. Die mag niet ontbreken op de ontbijt- of brunchtafel!

 

3. Plakje citroencake

Tijdens kerst is het ook heerlijk om bij een kopje thee of koffie een lekker plakje cake te eten. Heb je ons favoriete recept voor citroen-amandel-olijfolie-cake al gemaakt? Probeer hem eens te maken in een tulband vorm tijdens deze kerst!

 

4. Kerstkransjes

Neem enkele chocolade kerstkransjes of koop tarwevrije en glutenvrije kerstkransjes in de supermarkt of online. Liever zelf maken? Wij vonden een lekker recept van Het Glutenvrije Kookhoekje om zelf kerstkransjes te maken: FODMAP-arme kerstkransjes.

 

5. Kerstboom gezond

Maak een gezonde kerstboom met kaas! Ja echt een heel leuk idee! Gebruik diverse soorten kaas, diverse kleuren druiven en/of wat tomaatjes, olijven, een paar takjes rozemarijn ertussen ter garnering. Verzin het maar! Het idee vind je op deze Engelstalig website.

 

6. Kippenragout

En dan het kerstdiner! Maak eens als voorgerecht een kippenragout in een pasteitje zoals het favoriete recept van Karlijn’s kitchen.

 

7. Kerstkalkoen

De klassieker op de kersttafel is toch wel de Kerstkalkoen. Deze kun je gemakkelijk FODMAP-arm maken door een vulling te kiezen met FODMAP-arme ingrediënten en smaakmakers. HIER vind je tips van Jamie Oliver voor de ultieme kerstkalkoen.

 

8. Gevulde kipfilet met brie

In plaats van kalkoen kan je ook kipfilet vullen. Kijk eens naar dit recept.

 

9. Gevulde Feestpompoen

Een vegetarische of veganistische knaller op de kersttafel is een gevulde pompoen! Eindelijk een pronkstuk voor als je (gedeeltelijk) plantaardig wil eten. Je vindt hier een recept voor een vegetarische gevulde pompoen van The Green Kitchen Stories. Deze kan je makkelijk FODMAP-proef maken door de ui te vervangen door het groene deel van een lente-ui of prei, of de ui helemaal weg te laten. Gebruik oesterzwammen of champignons uit blik, of kies een andere lekkere FODMAP-arme groente.

Ik – Mirte – heb dit recept een paar keer gemaakt met een Hokkaido pompoen, en het was heerlijk! Hoe maak je deze pompoen: snijd het kapje van de pompoen, schraap de zaadlijsten eruit en besmeer de buitenkant van de pompoen met olijfolie of gesmolten kokosolie. Vul hem met jouw favoriete vulling (zorg wel dat de vulling al helemaal ‘gaar’ is). De gevulde pompoen heeft vervolgens maar ca. 40 min. in de oven op 200 graden nodig. Ook ideaal als je nog wat restjes op wilt maken. Gebruik de helft qua gewicht aan gekookte rijst/quinoa/gierst en vul de rest aan met smaakvolle ingrediënten. Een paar ideeën voor lekkere FODMAP-arme feestvullingen:

  • cranberries, geroosterde walnoten, edelgistvlokken, kaneel, sinaasappelrasp
  • gebakken oesterzwammen, truffelolie en tijm
  • verkruimelde tofu of quorn, roomboter en gehaktkruiden
  • brie, spinazie, geroosterde pecannoten, ahornsiroop, tijm
  • feta, pijnboompitten, rozijnen, blokjes tomaat en verse gehakte munt en koriander

 

10. Geroosterde aardappelen

Aardappelen kunnen als bijgerecht niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Je kunt er een lekkere puree van maken, gewoon koken of er een frietje van maken. Het ultieme kerstgevoel creëer je echter met in de oven gebakken aardappelen met wat tijm en rozemarijn zoals dit recept. Maak ze dit jaar perfect met dit recept van Jamie Oliver. Laat gewoon de bol knoflook weg, zonder smaken ze heerlijk, al meerdere malen getest! Of gebruik wat knoflookolie als je toch graag een knoflooksmaakje wilt.

 

11. Jus zonder ui

Gebruik als basis dit recept voor jus op basis van vlees van Jamie Oliver (hij blijft een held in kerstdiners). Je kunt ook een jus zonder vlees als basis maken, gebruik dan dit recept voor vegan jus. Laat in beide recepten de ui weg of vervang deze door het groene deel van lente-ui of prei. Eet je glutenvrij? Vervang de bloem dan door glutenvrije bloem of rijstebloem. Kies een FODMAP-proef bouillon, voorbeelden vind je in ons boodschappenboek.

 

12. Bijzondere kruidenboters

Maak zelf heerlijke kruidenboters voor op een FODMAP-arm toastje of broodje. Ook heerlijk op een stukje biefstuk, gebakken zalm of gekookt ei. Laat ook eens een beetje kruidenboter smelten over de risotto. Hier vind je 6 bijzondere kruidenboter recepten op Smulweb. Alle recepten zijn FODMAP-proef, behalve de peterselie-knoflook-citroenboter. Maak deze makkelijk FODMAP-proef door de knoflook te vervangen door 1 el knoflookolie.

 

13. Trifle

Maak een lekker toetje zoals een FODMAP-arme en ‘semi-gezonde’ Trifle, met ons recept voor Frambozen Kokos Trifle. Een showstopper!

 

14. Warme chocolademelk

Warme chocolademelk kan eigenlijk op elk kerstmoment van de dag! Maak snel en makkelijk een lactosevrije warme chocolademelk. Liever helemaal geen melkproducten? Gebruik dan drank/melk gemaakt van bijvoorbeeld kokos, amandel, rijst of haver.

 

15. Oliebollen

En dan is het bijna oud- en nieuw! Dat vieren we met oliebollen. Maak zelf FODMAP-arme oliebollen met een glutenvrije meelmix of een zelf samengestelde meelmix. Je vindt een recept voor oliebollen – en nog 31 andere feestrecepten – in ons ebook met feestrecepten!

 

We wensen iedereen hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

 

 

P.S. Wat is jouw favoriete feestrecept? Heb je tips voor andere fodmappers? Laat het hieronder weten in een reactie!

 

,

One Response to De 15 beste FODMAP-arme kerst recepten!

  1. Avatar
    Christa 19 december 2017 at 12:32 #

    Met Kerst eet ik liefst een vissoepje en hertenragout met veenbessensaus en kroketjes.

Geef een reactie