FODMAP: een nieuwe hobby van Chantine

FODMAP: een nieuwe hobby van Chantine

Chantine Oskam stelt zich voor

Hoi allemaal!

Ik ben Chantine Oskam, 38 jaar, getrouwd en een samengesteld gezin.
Een gezellig huishouden dus.
Naast het schrijven van dit blog ben ik secretaresse op een HR afdeling.

Al jaren heb ik “last” van mijn buik, maar ach het kon er altijd prima mee door, dus nooit wat mee gedaan. Sinds een paar jaar loop ik tegen meer klachten aan en meer ziekmeldingen op mijn werk.
Ik was er klaar mee, dus ben ik maar eens naar de huisarts gegaan voor wat advies. Zij liet me bloedprikken om coeliakie uit te sluiten en als dit uitgesloten was mocht ik aan het FODMAP dieet beginnen. Tot mijn grote opluchting werd coeliakie inderdaad uitgesloten en dus ging ik naar de diëtiste bij mij in de buurt. Op naar het onbekende in de wereld van diëten. Voor mij als iemand die houdt van een bourgondisch leven toch best een uitdaging! Omdat mijn diëtist niet meteen kon bepalen vanuit welke voedingsgroep mijn klachten kwamen, mocht ik het volledige dieet gaan volgen. Daar zat ik dan de volgende dag. Een boodschappenlijst maken. “Oh, ik heb zin in quiche!” Helaas, tarwe! “Hm, pasta dan of een lekkere risotto.” Helaas ui, knoflook en pasta mag ik alleen glutenvrij. En ja, die quiche bleef me lastigvallen in mijn hoofd. Die wilde ik eten! Het moet! Dus ben ik zelf aan de slag gegaan en heb een quiche die wij altijd erg lekker vinden omgezet naar Fodmap arm. En wat bleek? Het was geslaagd! Zelfs man en kinderen gaven aan heerlijk te hebben gegeten. Een nieuwe hobby was geboren. Recepten die we al maakten of nieuwe recepten omzetten naar Fodmap arm. Nieuwe recepten uitproberen was toch al onze hobby en nu komt er nog een bijzonderheid bij!

Omdat ik zelf merkte dat ik het maken van mijn eerste boodschappenlijstje erg lastig vond bedacht ik me dat ik hiermee mensen kan helpen die dit ook lastig vinden. Vandaar dat ik fodmapfoodies.nl heb benaderd, wat recepten heb gestuurd en nu is dit gastblog ontstaan.

Super leuk! En hopelijk hebben jullie als lezers wat aan mijn recepten en wordt het hierdoor een stuk makkelijker om gewone door-de-weekse recepten te maken.

Recept gezonde wokschotel

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 gr witte rijst
  • 300 gr kipfilet
  • Zout
  • Peper
  • Courgette geel of groen, max 300 gr
  • Rode paprika
  • 100 gr wortel
  • Bosui (alleen groene gedeelte)
  • sojasaus
  • sesamzaad
  • olijfolie

Bereiding:

Kook de rijst volgens aanwijzingen op de verpakking. Snijd de courgette en rode paprika in blokjes, de wortel in plakjes en de bosui in ringetjes. Doe olie in de pan en roerbak de groenten op hoog vuur. Snijd ondertussen de kipfilet in blokjes en breng op smaak met zout en peper. Bak de kipfilet goudbruin en gaar in het bakvet van de groenten. Voeg vervolgens een scheut sojasaus toe naar smaak en bestrooi met sesamzaad. Verwarm het geheel nog even goed door.

Recept FODMAP-arme quiche van broccoli met zalm

Bereidingstijd 20 minuten en 30 minuten baktijd

Ingrediënten voor 1 quiche 4/5 personen:

  • 200 gr + 50 gr biologische speltmeel
  • 3 el kokosolie + extra om in te vetten
  • Ca. 5-6 el water (of meer indien nodig)
  • Snufje zout
  • 1 broccoli max 300 gram
  • 200 gram gerookte zalm
  • 6 bosuitjes (alleen groene gedeelte)
  • 6 eieren
  • 100 gram lactose-vrije yoghurt
  • peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200C, vet de quichevorm in met kokosolie. Meng 200 gr speltmeel met de kokosolie en een snufje zout met je vingertoppen tot kruimelig. Voeg het water toe en meng tot een samenhangend deeg. Voeg zoveel water toe (elke keer een eetlepel meer) als nodig. Bekleed de vorm met het deeg: druk het er met je handen in. Dit hoeft niet zo netjes. Als de vorm maar bekleed is. Snijd de broccoli in roosjes, kook deze 8 minuten voor en giet het kookvocht af. Snijd de bosui in ringetjes Snijd de gerookte zalm in stukjes. Klop in een grote kom de eieren los en meng dit met de yoghurt en 50 gr speltmeel tot een beslag. Voeg de voorgekookte roosjes broccoli, gerookte zalmsnippers en de bosuitjes bij het beslag en roer dit goed door. Breng op smaak met een beetje peper. Verdeel het broccolimengsel over de met deeg beklede quichevorm en bak het geheel ca. 30 minuten in de oven. Tot het ei gestold is en het deeg gaar.

,

2 Responses to FODMAP: een nieuwe hobby van Chantine

  1. Myrte 7 mei 2019 at 19:50 #

    Kunnen deze heerlijke recepten misschien ook geplaatst worden onder het kopje “recepten”? Dan zijn ze beter terug te vinden 🙂

Geef een reactie