Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

Heb je last van diarree, geborrel in je buik, misselijkheid, obstipatie, onregelmatige ontlasting, opgeblazen gevoel, opgezette buik, pijn, vermoeidheid of winderigheid? Lees dan verder over pepermuntolie!

Pepermuntolie heeft volgens onderzoekers van Maastricht UMC+ een positief effect op het prikkelbare-darmsyndroom (PDS). De wetenschappers van het ziekenhuis zijn tot deze conclusie gekomen naar aanleiding van een onderzoek bij zo’n 200 patiënten. “Pepermuntolie is echter geen wondermiddel”, vertelt maag-, darm-, leverarts Daniel Keszthelyi. “Maar het heeft wel degelijk positieve effecten voor patiënten.” Pepermuntolie werd al langer genoemd als verlichtend middel, maar dit was tot nu toe nog niet goed onderzocht. In het hoog aangeschreven wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology beschrijven de onderzoekers hun resultaten. “Ook is de olie zonder recept verkrijgbaar en dus laagdrempelig”, aldus Keszthelyi. De resultaten laten zien dat de capsule waarbij de pepermuntolie in de dunne darm wordt afgegeven verschillende positieve effecten heeft.

Wat is pepermuntolie?

Pepermuntolie kan je kopen in de vorm van een goede maagsap-resistente zachte gecoate capsules die je kan slikken. Je kan deze capsules dagelijks gebruiken ter voorkoming van klachten of je gebruikt het acuut, dus als je al last hebt. Dit is een kwestie van uitproberen. Iedereen van 8 jaar en ouder mag dit slikken.

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit een extract van gedroogde bladeren en stelen van de pepermuntplant Mentha piperita of Mentha avensis. Pepermuntolie is een nagenoeg kleurloze vloeistof met een scherpe, frisse en muntachtige geur. Pepermuntolie bevat 35 tot 60% (levo)menthol. Pepermuntolie werkt lokaal in je darm en laat de spierspanning van glad spierweefsel ontspannen en remt zenuwcellen in de darmwand waardoor je minder last kan hebben van verschillende darmklachten. Pepermuntolie werkt heel effectief bij darmklachten.

Als je last hebt van een of meer van de volgende klachten, kan je zeker pepermuntolie uitproberen:

 • buikpijn
 • diarree
 • een opgeblazen gevoel
 • krampen in je maag/darmen
 • obstipatie

Menthol heeft ook een antibacteriële werking waardoor het mogelijk is dat je darmmicrobioom beïnvloed wordt en dit daardoor verlichting van de klachten geeft. Het voordeel van pepermuntolie is dat het snel werkt.

Hoe neem je pepermuntolie in?

Probeer eerst pepermuntolie uit. Je neemt eerst een aantal dagen 1 maal per dag 1 capsule met een glas koud water een half uur voordat je wat gaat eten. Je slikt de capsule volledig in, dus je mag er niet op kauwen, en je mag er niet tegelijkertijd bij eten of gelijk innemen met medicatie. Als je verbetering van je klachten merkt, kan je het innemen van capsules verhogen naar 3 maal daags. Bij ernstige klachten kan je zelfs driemaal daags 2 capsules innemen. Je blijft pepermuntolie innemen totdat je klachten nagenoeg verdwenen zijn. Dit kan een paar weken duren. Als dit werkt, kan je regelmatig een kuur doen van 1 tot maximaal 3 maanden. Je kan last hebben van bijwerkingen zoals een brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, een droge mond of hoofdpijn. Bekende goede merken zijn Colpermin, Tempocol en Vithortho: elke capsule bevat minimaal 180 mg pepermuntolie. Voordeel van Vitortho pepermuntoliecapsules is dat er nog gemberolie en venkelolie is toegevoegd.

Wanneer neem je pepermuntolie beter niet in?

Als je allergische bent voor pepermunt, menthol of als je al last hebt van brandend maagzuur of als je een middenrifbreuk hebt, last van galstenen of je lever, kan je beter niet beginnen met pepermuntoliecapsules. Voor de zekerheid ook niet als je zwanger wilt worden of zwanger bent.

Wat zijn de voordelen van pepermuntolie?

 1. Werkt als kuur om minder darmklachten te krijgen, met name buikpijn.
 2. Wert als kuur om de beweeglijkheid van de darmspieren te verminderen en te ontspannen.
 3. Kan je innemen voordat je bijvoorbeeld buitenshuis gaat eten als je hebt getest dat het werkt.
 4. Kan vrij snel helpen bij opgeblazen buik en winderigheid.
 5. Je kan ook pepermuntolie als essentiele olie gebruiken in een infuser.
 6. Je kan een druppeltje pepermuntolie gebruiken in bijvoorbeeld een smoothie voor een frisse smaak.
 7. Pepermuntolie zou nuttig kunnen zijn bij menstruatiekrampen, griep, neusverkoudheid en spanningshoofdpijn. Wetenschappelijk bewijs hiervoor is er niet.
 8. Pepermuntolie kan je zelf kopen zonder recept en dus zelf uitproberen.

Wat zijn de bijwerkingen van pepermuntolie?

Met name bij hogere doses kunnen bijwerkingen optreden zoals:

 • Verergering van zuurbranden, Hoofdpijn, brandend maagzuur, brandend gevoel rond de anus, droge mond, pepermuntsmaak in de mond, mentholgeur.
 • Soms wazig zien.
 • Verder zijn gemeld allergische reacties op menthol: hoofdpijn, bradycardie, spiertremoren, ataxie, anafylactische shock en erythemateuze huiduitslag. Misselijkheid, braken, urine of feces met mentholgeur, dysurie, ontsteking van de glans van de penis.

Wil jij gratis 10 pepermuntoliecapsules van Vitortho uitproberen? Bestel dan een boek via de webshop en we sturen je de capsules mee. Het enige wat we terugvragen is of we je mailadres aan Vitortho mogen geven alleen voor enkele vragen met betrekking tot het gebruik van de capsules.

bronnen: Lareb, pepermuntolie-capsules-werken-prikkelbare-darm/, 1-limburg

 

, ,

10 Responses to Pepermuntolie: voordelen en bijwerkingen

 1. Avatar
  Mariska Rinkel 16 september 2019 at 11:40 #

  Duidelijk artikel. Ik heb wel een vraag: in de capsules zit ook venkelolie. Dit is bij mij inderdaad bekend als verlichtend bij darmklachten (vroeger ook bij baby’s met darmkrampen geadviseerd maar niet wetenschappelijk bewezen). Nu staat in de checklisten dat Venkelthee niet mag, hoe zit dat?

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 16 september 2019 at 21:33 #

   Hoi Mariska
   Fodmap’s zijn wateroplosbaar, en venkel is wel toegestaan. Venkelolie daarom ook.

 2. Avatar
  Medisch adviseur Will Pharma 28 oktober 2019 at 11:39 #

  In het hierboven genoemde onderzoek, dat in Maastricht UMC is uitgevoerd, is gebruik gemaakt van Tempocol. Uit deze studie bleek dat de samenstelling van de maagzuurresistente coating van essentieel belang is. De pepermuntolie moet namelijk pas vrijkomen daar waar het zijn werk moet doen: in de darmen. Tempocol heeft nu bewezen effectief te zijn bij het prikkelbaredarmsyndroom. Voor alle andere toepassingen van pepermuntolie is de effectiviteit niet bewezen.

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 28 oktober 2019 at 16:55 #

   Er zijn diverse onderzoeken gedaan, inderdaad 1 grote in Nederland (met Tempocol blijkbaar) en ook in het buitenland met andere merken zoals Colpermine (187 mg). Conclusie is dat pepermuntolie (180 mg of meer per capsule) kan werken bij buikpijn bij mensen met PDS.

 3. Avatar
  Annemiek Rijk 1 juni 2020 at 08:18 #

  Hierboven wordt beschreven dat het als kuur gebruikt kan worden.
  Wat als de klachten redelijk weg zijn tijdens die kuur, en je moet stoppen omdat de kuur afgelopen is en de klachten weer terugkomen ?

  Mijn ervaring is dat ik toen 2 maanden geen tempocol mocht gebruiken en toen weer 2 maanden wel!
  Dit heeft mijn huisarts nagevraagd.
  Zo blijf je wel schommelingen houden wat buikkrampen en een opgezette buik betreft

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 4 juni 2020 at 20:27 #

   Ja hoor, dat is natuurlijk mogelijk. Je gebruikt het dan steeds als een kuur. Persoonlijk zou ik wel gaan kijken of er andere mogelijkheden zijn of wat de oorzaak zou zijn. Fijn dat de pepermuntolie in ieder geval helpt.

 4. Avatar
  Adriana Vlasblom 4 juni 2020 at 14:15 #

  Sinds ik de pepermuntolie slik heb ik last van maagpijn, ongeveer een uur nadat ik de capsule ingenomen heb. Deze bijwerking staat niet genoemd zag ik. Ik slik acetylsalicylzuur, dagelijks, maar slik dit niet tegelijk met de pepermuntolie. Is het bekend dat het bij sommige medicijnen problemen kan opleveren?

 5. Avatar
  Essi 26 juni 2020 at 19:34 #

  Ik heb voornamijk last van opgezette darmen,/buik.zal de olie mij ook helpen?

Geef een reactie