Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Sinds ik weet dat de meeste granen mij problemen geven, eet ik nagenoeg geen brood of iets dergelijks meer. Ik ben echt van nature een broodmens, maar die opgeblazen buik, pffff. Zelfs van speltbrood krijg ik last, tenzij ik het af en toe eet. De meeste glutenvrije en FODMAP-arme broden vind ik niet te eten. Persoonlijk eet ik graag salades en shakes/smoothies als ontbijt en lunch. Af en toe verwen ik mezelf bijvoorbeeld als ik uit eten ga dan neem ik weleens een stukje stokbrood (ja gewoon tarwe stokbrood) of ik koop het FODMAP-arme verse speltstokbrood van de Albert Heijn.

Voedzame broodjes

Hoe fijn zou het zijn als je toch zelf lekkere voedzame broodjes kan maken voor thuis of om mee te nemen voor onderweg? En opeens door bladeren in wat tijdschriften vond ik een recept voor mueslibolletjes. Deze heb ik een beetje aangepast en het resultaat: hele lekkere FODMAP-arme voedzame muesli broodjes!

Recept mueslibollen, ca 18 stuks

Je hebt nodig de volgende droge ingrediënten:

  • 175 gram glutenvrije, FODMAP-arme broodmix bijvoorbeeld met quinoameel, rijstmeel, maismeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 1 tl zout
  • 1 zakje / 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram psylliumhusk

Je hebt nodig de volgende natte ingrediënten:

  • 1 tl ahornsiroop
  • 225 gram handwarm water
  • 25 g vloeibare margarine

Voor de vulling heb je nodig:

  • 100 gram blanke rozijnen of cranberries of een mix
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 15 gram hennepzaad
  • 15 gram geraspte kokos
  • 40 gram geroosterde gehakte hazelnoten
  • fijne havervlokken of havermout

Zo maak je het:

Laat de rozijnen en/of cranberries 10 minuten zachtjes koken in een laagje water of week ze eerst een nacht in heet water. Laat ze uitlekken in een vergiet en droog ze af in bijvoorbeeld keukenpapier.

Zet de oven aan op 45 graden en zet een bakje heet water op de bodem van de oven.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix door elkaar.

Voeg daarna de natte ingrediënten toe en mix alles met deeghaken gedurende 5 tot 10 minuten tot een egaal deeg. Die tijd heeft het deeg nodig om het vocht goed op te nemen.

Voeg als laatste de vulling toe en mix alles nog goed door elkaar.

Neem 2 borden en vet een ervan in met margarine of olie en strooi op het andere bord de fijne havervlokken.

Schep net een ijslepel een paar bollen en leg ze op het ingevette bord.

Vet je handen in en pak een bol deeg op met je hand. Vorm een mooi egaal broodje door het deeg stevig van de ene in de andere hand te hevelen.

Doop dan het broodje in de havervlokken en leg het op een bakplaat waar bakpapier op ligt.

Maak zo alle broodjes/bolletjes. Sprenkel wat water tussen de bollen zodat ze beter rijzen en de korst niet uitdroogt.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Laat de bollen ca 30-45 minuten rijzen.

Zet de oven op 190 graden en bak je bollen 25-30 minuten (vanaf het moment dat de oven 190 graden heeft bereikt).

Laat daarna de mueslibollen op een rooster afkoelen.

En eet ze daarna lekker op!

 

Laat je in een reactie hieronder weten hoe jij ze vindt?

No comments yet.

Geef een reactie