Recept: Baked cheesecake met passievrucht topping

Recept: Baked cheesecake met passievrucht topping

Hoi mede fodmappers!

Mijn naam is Rianne Besselink, ik ben 23 jaar oud en ik studeer Voeding en Diëtetiek. Mijn interesse voor voeding is jaren geleden ontstaan doordat ik al lange tijd last had van mijn buik; ik ben een aantal jaar geleden gediagnostiseerd met PDS. Ik dacht, dat moet anders kunnen! Zodoende ben ik de studie gestart om diëtiste te worden, omdat ik meer wou leren over een geschikt dieet voor mijzelf, maar nog belangrijker: kennis op kon doen om ook andere van hun klachten af te helpen. Twee jaar geleden ben ik onder begeleiding van een gespecialiseerd diëtiste gestart met het FODMAP-dieet. Hiermee ben ik achter mijn eigen triggers gekomen die mijn buikklachten veroorzaakte. Al in de eliminatiefase was ik bezig met wat ik nog wel kan eten en dan vooral wat kan ik allemaal gebruiken om mee te bakken. Zolang ik mij kan herinneren bak ik al graag en ik zag er de uitdaging in om dat FODMAP-proof te doen. Een aantal maanden geleden nam Sigrid contact met mij op en sindsdien is het ontwikkelen van een low fodmap bakboek in gang gezet. Over iets minder dan 3 weken zal deze gelanceerd worden. Ik ben er erg enthousiast over en vond het leuk om te ontwikkelen. Ik hoop dat ik jullie ermee inspireer om lekker low fodmap te gaan bakken  

Liefs,

Rianne

FODMAP-arme baked cheesecake van FOODIE Rianne

Bereidingstijd: 45 minuten 
Baktijd: 1 uur en 55 minuten
Rusttijd: 1,5 tot 2 uur 
Koeltijd: 4,5 uur 
12 taartpunten 

Benodigdheden

Middelgrote kom
Weegschaal
Springvorm (+/- Ø 26 cm)
Bakpapier
Steelpannetje
Grote kom
(hand)mixer
Maatbeker

Ingrediënten

• Bodem

50 g kristalsuiker
200 g fijne havervlokken
Snufje zout
100 g ongezouten roomboter
60 g ongezouten roomboter

• Cheesecakevullling

900 g lactosevrije roomkaas
270 g suiker
5 eieren
1 eidooier
50 ml lactosevrije slagroom
1 tl vanille-extract
25 g glutenvrij bloem

• Topping

3 blaadjes gelatine
6 passievruchten
25 g suiker

 

Bereiding

Verwarm de oven voor (200 °C elektrische oven of 180 °C heteluchtoven ).

• Meng de droge ingrediënten in een middelgrote kom door elkaar. Voeg 100 g boter toe en meng (met de hand of in een keukenmachine) tot grove kruimels. Bak de kruimels +/- 15 minuten, waarbij je na 6 en na 12 minuten de kruimels omschept. Houd de kruimels goed in de gaten, want je wil ze goudbruin bakken en niet zwart. Haal de kruimels uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 °C / 160 °C . Bedek zowel de bodem als de zijkanten van de springvorm met bakpapier. Zie YouTube ‘ Hoe bekleed ik een Taartvorm?’ voor instructies. Smelt 60 g boter (bv in een steelpannetje), meng met de kruimels en verdeel deze gelijkmatig over de springvorm. Druk het plat met de bolle kant van een eetlepel. Bak de bodem 10 minuten op 180 °C / 160 °C .

• Mix de roomkaas met een (hand)mixer zacht en luchtig. Voeg vervolgens de suiker toe en mix 2 minuten. Voeg de eieren en de eidooier toe en mix tot een egaal mengsel. Giet vervolgens de slagroom en het vanille-extract erbij en mix nogmaals 1 minuut. Zeef de glutenvrije bloem erdoor en mix nog 1 minuut tot een glad mengsel. Giet de vulling gelijkmatig in de springvorm. Doe dit door het op de bolle kant van een eetlepel te gieten die je boven de bodem houdt – zo voorkom je dat de bodem zich mengt met de vulling. Stel de oventemperatuur in op 150 °C / 130 °C . Schuif de cheesecake in de oven en bak hem 1,5 uur. Zet de oven uit en laat de taart er met de ovendeur dicht nog 1,5-2 uur in staan – de room moet nog een beetje vloeibaar zijn. Dit kan je testen door, met ovenhandschoenen aan, de vorm een klein beetje heen en weer te bewegen. Zet de taart – nadat deze is afgekoeld – minimaal 4 uur in de koelkast.

• Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in een schaaltje met koud water. Snijd ondertussen de passievruchten open en doe het vruchtvlees in de maatbeker. Vul aan met water tot 200 ml. Voeg 25 g suiker toe. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng deze met 5 eetlepels water in een steelpannetje en verwarm op laag vuur tot ze helemaal zijn opgelost. Laat het mengsel onder af en toe roeren afkoelen tot kamertemperatuur (suggestie: bak koud water eronder). Voorkom dat het al gaat geleren. Giet vervolgens de gelatine bij het passievruchtmengsel en roer door elkaar. Laat dit wat afkoelen tot het steviger begint te worden en giet het dan vervolgens op de cheesecake. Plaats de cheesecake 30 minuten in de koelkast (of 15 minuten in de diepvries) voordat je hem aansnijdt en serveert.

Eet smakelijk!.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie