Recept Hollandse oranje tulband

Recept Hollandse oranje tulband

Recept Hollandse oranje tulband

Hollandse tulband met sinaasappel en pure chocolade – low fodmap en glutenvrij
Recept voor 1 tulband (á 12 plakken) – bereidingstijd 30 minuten – +/- 70 minuten oventijd – 30 minuten afkoelen

Benodigdheden:
1 eetlepel olie of boter om de vorm in te vetten
– 400 g glutenvrij meel (ik gebruik vrij van gluten meelmix van de AH)
– 250 g roomboter (ongezouten), op kamertemperatuur
– 350 g suiker
– Snufje zout
– 1 zakje bakpoeder

– 3 eieren ,op kamertemperatuur
– 1 perssinaasappel (rasp + sap)
– 220 ml lactosevrije melk
– 1 tl vanille extract
– 1 reep pure chocolade
– Tulbandvorm

Voor de topping
– 150 g poedersuiker
– 1 theelepel oranje food kleurstof aangelengd met 1 eetlepel water
– Eventueel rood-wit-blauw sprinkels en/of vlaggetjes

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C elektrische oven of 160 °C heteluchtoven.
2. Vet de tulbandvorm in met boter of olie. Bestuif daarna de vorm met wat glutenvrij meel.
3. Mix de roomboter met de suiker tot een romig en luchtig mengsel.
4. Meng in een andere kom het meel met het bakpoeder en zout.
5. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe aan het boter-suiker mengsel terwijl je blijft mixen.
6. Terwijl je mixt op een lage snelheid voeg je nu beetje bij beetje de helft van het meelmengsel toe aan het boter-suiker mengsel.
7. Voeg dan langzaam de melk toe. Vervolgens kan ook de andere helft van het meelmengsel erbij. Mix op lage snelheid tot alles goed is gemengd.
8. Rasp de sinaasappel en pers hm vervolgens uit in een apart kommetje. Voeg alle rasp en 3 eetlepels sap toe aan het tulbandbeslag.
9. Hak de chocolade in grove stukjes en voeg ook die toe aan het beslag. Meng met een spatel de chocolade en sinaasappel door het beslag.
10. Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven en bak deze circa 60 minuten. Check met een satéprikker of hij gaar is (de satéprikker moet er droog uitkomen) en bak dan indien nodig nog 5-10 minuten tot goudbruin en gaar.
11. Haal de tulband uit de oven en laat 30 minuten afkoelen in de vorm. Terwijl deze afkoelt maak je de topping. Meng de kleurstof met een eetlepel water. Voeg dit toe aan de poedersuiker. Voeg nu steeds beetjes water toe tot je een glazuur dikte hebt voor de topping. Het moet van een lepel aflopen, maar wel als dikke slierten.
12. Stort de tulband -voorzichtig – op een bord. Versier de tulband met de oranje topping en sprinkels en/of vlaggetjes.

Eet smakelijk en een fijne koningsdag gewenst!

Recept van bakster Rianne Besselink!

Variatietip: niet iedereen houd van de combi sinaasappel met chocolade. Je kan er ook voor kiezen of sinaasappel of chocolade toe te voegen aan het beslag.

, ,

No comments yet.

Geef een reactie