FODMAP Moederdag recept - Chocolade cups met frambozen

FODMAP Moederdag recept – Chocolade cups met frambozen

Moederdag recept – Chocolade cups met frambozen

FODMAP-arm en glutenvrij

Bijna elke vrouw is er gek op: chocolade. Daarom voor Moederdag deze romige chocoladecups om je moeder mee te verwennen.

Recept voor 9 cups

Bereidingstijd 60 minuten – koeltijd 5 uur
Tip: begin de avond van de voren i.v.m. koeltijd

Benodigdheden:
Voor de vulling:
– 100 g lactosevrije melk
– 100 g lactosevrije slagroom
– 5 eierdooiers
– 80 g kristalsuiker
– 100 g pure chocolade (70% cacao), in stukjes
Voor de cups:
– 300 g pure chocolade
Topping:
27 frambozen (niet diepvries)
Keukengerei:
– weegschaal
– kom
– pannen
– staafmixer
– cupcakevorm voor 12 stuks
– 12 theelepels of gebaksvorkjes
– bakpapier
– spuitzak (of zelf maken met bakpapier)

Bereiding:


Vulling

1. Verwarm de melk met de slagroom in een pannetje, roer af en toe door.
2. Klop ondertussen de eidooiers met de suiker los in een kom.
3. Giet de warme melk & slagroom beetje bij beetje bij de opgeklopte eidooiers en roer goed.
4. Giet dit nog warme mengsel terug in de pan en verwarm de crème, onder voortdurend roeren, tot deze begint te binden en wat dikker wordt (maar niet koken).
5. Doe de stukjes chocolade in een kom en giet de warme crème door een zeef over de chocolade (schraap de pan niet uit, want dat is gestold ei). Meng met een staafmixer tot een gladde massa.
6. Laat de chocolade crème afgedekt minimaal 4,5 uur opstijven in de koelkast.
Voorbereiding cups
7. Vul alle 12 de cupcakevormpjes met water tot net iets onder de rand (hoeft geen papieren vormpje of iets dergelijks in). Leg nu in elk vormpje 1 klein theelepeltje of vorkje. Zet de cupcakevorm in de diepvries tot alles bevroren is (2-4 uur).
Cups
8. Maak nu de chocoladecups. Smelt hiervoor 300 g chocolade au bain-marie in de 2 pannetjes- Zie YouTube ‘ Chocolade smelten au bain-marie’ voor instructies.
9. Giet de gesmolten chocolade in een kommetje, groot genoeg dat je straks de bevroren cupcakevormpjes erin kan dippen. Laat de chocolade nu 10-20 minuten afkoelen, totdat deze op lichaamstemperatuur is.
10. Leg een plank of ovenplaat klaar met bakpapier erop.
10. Haal voorzichtig met een draaiende beweging een bevroren cupcakevormpje eruit. Laat de cupcakevorm in de diepvries staan, haal ze er 1 voor 1 uit en zet na gebruik weer terug in de vorm.
11. Dip het vormpje in de chocolade tot de rand van het vormpje, zet deze op de bakplaat, houd het theelepeltje vast, om vervolgens na 2-4 seconden voorzichtig met een draaiende beweging het cupcakevormpje eruit te tillen. Er zal mogelijk wat water achterblijven, dip dit voorzichtig uit het cupje met een tissue.
12. Gebruik de cupcakevormpjes in principe maar 1 keer om in de chocolade te dippen, i.v.m het smelten van het ijs. Maak in totaal 12 chocoladecupjes (zodat je de mooiste 9 kan uitkiezen). Chocolade over? Maak er met wat pinda’s pindarotsjes van.
13. Laat de chocoladecups 30 minuten uitharden in de diepvries.
Vullen van de cups
14. Haal de chocolade crème uit de koelkast en roer deze door om vervolgens in de spuitzak te doen.
15. Haal de cups uit de diepvries en vul deze met de crème.
16. Decoreer elke cup met 3 frambozen. Enjoy!

Bewaartip: de cups zijn 3 dagen houdbaar in de koelkast.

 

, ,

No comments yet.

Geef een reactie