Bananenbrood

Bananenbrood

Als het kouder wordt ga ik bakken. Dat doe ik al járen, als puber stond ik ook vrolijk muffins en appeltaart (oh die appeltaart, die mis ik!) te maken om 22:00 uur ‘s avonds als ik daar zin in had. Nu is zo laat eten niet heel handig maar bakken doe ik nog steeds met plezier!

Ik heb de laatste tijd weer een tijdje in de keuken gestaan en ben flink bezig met het ontdekken van het perfecte bananenbrood. Ik zal maar niks zeggen over mijn mislukte muffins. Ik wou psyllium vezels een fijne toepassing geven maar geloof mij, deze zijn niet geschikt om te gebruiken in baksels. Psyllium neemt ontzettend veel water op (ik heb heeeeel veel water moeten toevoegen om mijn beslag nog tot een soort van beslag terug te krijgen en het resultaat is een soort van gom. Een Gom-Muffin. Zoals je begrijpt: geen succes!

Maar het bananenbrood wat ik onlangs maakte… dat is een ander verhaal. Omdat ik hier ook wat extra vezels aan wou toevoegen was de één beter dan de ander. De één was een beetje gummi van binnen (teveel xanthaangom), de andere smaakloos (te veel bloem, te weinig banaan) en de ander: SUPER LEKKER! Als fodmapper is het eten van voldoende vezels nog wel eens een uitdaging, dit bananenbrood helpt je een handje!

De meeste soorten bananenbrood zijn eigenlijk meer een soort van bananencake. Er zit vaak veel suiker in, wat niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid. Dit bananenbrood is meer een soort van brood/cake. Niet zo zoet en smeuïg, maar wel ontzettend lekker en smaakvol! Ik eet het de laatste tijd vaak als 11-uur tussendoortje of 2 dikke plakken als ontbijt of lunch met een dun laagje roomboter.

Zonder de gluten wordt het bananenbrood niet heel hoog, het geheel rijst goed maar blijft wellicht wel wat lager dan je gewend ben van een normale cake. Ben je al gewend glutenvrij / fodmap arm te bakken, dan zal je het niet opvallen! En zo maak je het!

 

Recipe Rating

  • (4.6 /5)
  • 8 ratings

, , , ,