Inloggen

Registreren

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Platbrood van groente: de vervanger voor het sneetje brood!

Platbrood van groente: de vervanger voor het sneetje brood!

Platbrood van groente: de vervanger voor het sneetje brood!

Platbrood van groente!

Tijdens het FODMAP dieet kun je iets heel erg gaan missen: brood. Dan heb ik het niet alleen over de smaak van brood, maar vooral over het gemak van “even een broodje smeren”. Toen ik dit recept van David en Luise van Green Kitchen Stories zag werd ik meteen enthousiast. Ten eerste zijn de foto’s die ze maken alleen al de moeite waard om hen te volgen, maar de recepten die ze bedenken zijn keer op keer weer een feestje om te lezen, maken en eten. Dit keer was het een brood recept, gemaakt van groente, ei en amandelmeel. Dat is het. Oké, een beetje kruiden en wat zout om de smaak wat te pimpen, maar dat is wel de basis. Een glutenvrij en graanvrij platbrood, wat ontzettend makkelijk is om te maken en geen rijstijd nodig heeft. Klinkt het te mooi om waar te zijn?

Wij hebben voor jou een top platbrood van groente recept dat je leven een stuk leuker zal maken! Als je het niet gelooft…. probeer het zelf uit!

Als je het originele recept leest zul je wellicht ontdekken: hee dat is niet fodmap arm! Bloemkool en wat veel bietjes en broccoli. Dat klopt. En daarom heb ik het recept aangepast, getest – en getest, en getest, en getest, en laat je hier graag het resultaat zien! In plaats van bloemkool, bietjes en broccoli gebruik ik wortel of courgette. Wanneer je courgette gebruikt, heb je ietsje minder nodig omdat deze groente meer vocht afgeeft en het brood anders te nat wordt. Maar ik kan mij voorstellen dat andere, stevige groenten als knolselderij en pastinaak ook heel goed werken.

 

thumb_dsc_0266_1024

Ik heb dit groente platbrood gemaakt met amandelmeel, havervlokken, boekweitmeel en met rijstmeel. Ik heb er Indiase en Italiaanse kruiden, Tuinkruiden en Mexicaanse kruiden doorheen gedaan. En keer op keer was het resultaat goed! Elke keer weer ietsje anders, maar nooit mislukt. Ook mijn tante heeft het getest en sprong een gat in de lucht. Daarom deel ik dit recept graag met je, want ik vind dat hij in elke FODMAP arme keuken een keer moet worden gemaakt.

Ik werk momenteel (zomer 2016) als kok in een hotel in Zwitserland, en heb dit platbrood al meer dan 10 keer gemaakt voor de gasten. En elke keer lukte het weer en elke keer was iedereen laaiend enthousiast!

Je kunt zelf een beetje spelen met de ingrediënten en hoeveelheden, maar zolang je in grote lijnen het recept volgt zal dit platbrood niet snel mislukken. Bijkomend voordeel is dat je nog wat extra groenten in je voeding weet te verstoppen en wat extra vezels binnenkrijgt.

Pluspunten

+ Je kan dit platbrood goed invriezen

+ Je kan het platbrood later nog een keer opwarmen

+ Je kan dit platbrood beleggen zoals een gewone sandwich en meenemen op pad

+ Je kan het platbrood lekker warm uit de oven serveren met roomboter, olijfolie of een lekkere fodmap arme spread of pesto.

Hoe veelzijdig wil je het hebben?!

Ik ben heel erg benieuwd wat je van dit recept vindt, so start baking people!!

thumb_dsc_0270_1024

Recipe Rating

  • (4.5 /5)
  • 10 ratings

, , , , ,

Be Social

About Chef