Inloggen

Registreren

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Notenroom

Notenroom

Notenroom

Notenroom: een heerlijk plantaardig alternatief voor slagroom of roomkaas in allerlei zoete en hartige gerechten. De zoete variant van notenroom is heerlijk met vers of gepocheerd fruit en wat ahornsiroop, in de koffie of bij een FODMAP-arm taartje. De normale variant van notenroom kan je perfect gebruiken als vervanging van roomkaas in een recept van bijvoorbeeld een quiche of soep. Voor vervanging van zure room of crème fraîche voeg je een beetje citroensap toe.

Blender

Gebruik bij het maken van notenroom een hoge snelheidsblender, dan wordt de room echt glad. Heb je deze niet? Je kan het ook maken met een gewone blender, staafmixer of keukenmachine. Nog steeds een erg lekker resultaat, maar iets minder glad. Vergeet in ieder geval niet de noten eerst een paar uur te weken in water: deze stap is het belangrijkst om een gladde room te krijgen!

Welke noten?

Veel noten die je in de supermarkt vindt, zijn geroosterd of gebrand. Met deze noten kun je geen notenroom maken, je hebt echt de rauwe, niet geroosterde variant nodig. Koop rauwe noten in de biologische winkel, Turkse winkel of vind ze in het gezondheidsschap van de supermarkt. Voor notenroom werken cashewnoten het best, deze geven een mooi zacht en glad resultaat. Gebruik niet meer dan 15 gram geweekte cashewnoten per keer om het FODMAP-arm te houden. Dit komt overeen met ongeveer 30 g notenroom.

Naast cashewnoten zijn amandelen, paranoten en macadamianoten ook erg geschikt. Heb je een notenallergie? Je kunt ook zaden of pitten gebruiken in plaats van noten. Met name hennepzaden, sesamzaad en zonnebloempitten werken in dit geval goed. Dit geeft wel een iets ander resultaat en de room zal minder neutraal en romig en meer naar de gebruikte soort zaad of pit smaken, maar kan prima.

Verschillende smaken en toepassingen

We geven je hier een recept voor:

 • Normale notenroom. Goed te gebruiken als vervanging van roomkaas in bijvoorbeeld een quiche of soep.
 • Zoete notenroom. Goed te gebruiken als vervanging van slagroom in bijvoorbeeld een taart, in de koffie of met vers/gepocheerd fruit.
 • Ter vervanging van zure room of crème fraîche.
 • Hartige notenroom. Goed te gebruiken als vervanging van zuivelspread of smeerkaas, lekker op een cracker of glutenvrije/zuurdesem speltboterham met wat rauwkost. Je kunt deze variant ook goed maken zonder edelgistvlokken als je deze niet in huis hebt, maar het geeft wel net even die extra hartige kaassmaak. Breng de hartige notenroom op smaak met verse en gedroogde kruiden/specerijen: heerlijk! Lekkere kruiden/specerijen mengsels zijn bijvoorbeeld:
  • paprikapoeder, chilipoeder en oregano
  • peterselie of dille met bieslook en zwarte peper
  • basilicum en zongedroogde tomaat
  • rozemarijn, tijm en citroenrasp
  • etc. etc.!

Recipe Rating

 • (0 /5)
 • 0 ratings

, , , , ,

Be Social

About Chef

Pin It on Pinterest