Chocolade en FODMAP

Chocolade en FODMAP

Bijna Pasen…!

… maar als je een prikkelbare darm hebt: wat doe je met de paaseitjes?

Chocolade is groen

Chocolade is lekker en kan gezond zijn! Maar cacaopoeder bevat FODMAPs blijkt uit onderzoek door de Monash Universiteit in Australië. Volgens de update van april 2014 is 1 stuk (30 g) donkere chocolade laag in FODMAPs en daarom toegestaan in de eliminatiefase van het dieet.
Groen: donkere chocolade, maximaal 30 gram
Oranje: melk en witte chocolade, maximaal 30 gram i.v.m. de FODMAP lactose.

Monash adviseert: vermijd grotere porties chocolade! Chocolade is hoog in vet en teveel vet kan effect hebben op de darmmotiliteit en kan daarom klachten geven. Als je in de app kijkt dan staat er:
Groen: maximaal 8 gram cacaopoeder (2 volle theelepels)
 Rood: meer dan 20 gram cacaopoeder (5 volle theelepels): hoog in zowel fructanen als galactanen. Carobe bevat bij 8 gram meer fructanen dan cacaopoeder dus carobe en carobe-chocolade kan je beter helemaal vermijden.
Chocolademelk kan je met diverse poeders maken. Als je in de app kijkt, zijn alle poeders om chocolademelk te maken prima (behalve als je 100 gram of meer gebruikt, dat is erg veel en maakt je beker chocolademelk er niet lekkerder op). Gebruik lactosevrije melk of plantaardige melk als je lactose intolerant bent.

Wat is het verschil tussen cacaopoeder en chocolade?

Cacaopoeder wordt gemaakt van de cacaoboon. Dit is de vrucht van de cacaoboom. De bonen worden gemalen tot een soort vettige brij: de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Cacaopoeder wordt gebruikt voor het maken van chocolademelk maar het wordt ook in veel voedingsmiddelen gebruikt zoals biscuits, cakes, koekjes, mousse, pudding en ijs. Het vetgehalte van het gebruikte cacaopoeder in voedingsmiddelen kan van belang zijn voor de naamgeving van het eindproduct. In veel landen mag chocolade in de naam van een voedingsmiddel alleen gebruikt worden als het gebruikte cacaopoeder minimaal 20% cacaoboter bevat.

Hoe hoger cacao hoe beter?

Het is soms lastig om etiketten te lezen. Als er “70% cacao” op een chocoladereep staat, dan bestaat die voor 70% uit bestanddelen van de cacaoboon. Dit kan cacaopoeder zijn maar ook chocolade likeur, cacaobestanddelen en cacaoboter. Vaak wordt gedacht “hoe hoger het cacaogehalte hoe beter”, maar dat is niet zo voor ons FODMAP-ers! Hoe meer cacao, hoe meer vezels en hoe meer FODMAPs. Pure /donkere chocolade bevat weinig of geen lactose, maar wel meer fructanen en galactanen. In het geval van FODMAP is het dus juist goed als er minder vezels in het product zitten, dit kan je snel zien in de voedingswaardetabel op het etiket. Ga dus op zoek naar een chocoladeproduct met een zo laag mogelijk percentage cacao, zo min mogelijk vezels, en zonder lactose. Chocoladerepen met 1 gram vezels per 100 gram (of minder) zijn de beste qua FODMAP, maar wellicht moeilijk te vinden. Melkchocolade paaseitjes zijn geen goede keuze als je het laag FODMAP dieet volgt omdat er melk en dus lactose in zit. Het is natuurlijk geen probleem als je lactose al hebt geherintroduceerd en hier geen last van hebt.

Paaseitjes

Qua keuze paaseitjes, is dit momenteel onze top 3:

  1. Bonvita rijstemelk eitjes. Ingrediënten: Ruwe rietsuiker, cacaoboter, rijstmelkpoeder (17%), cacaomassa, vanille.
  2. AH Delicata chocolade eitjes puur. Ingrediënten: ca­cao­mas­sa, sui­ker, ca­cao­bo­ter, emul­ga­tor (SO­JA le­ci­thi­ne), na­tuur­lijk va­nil­lea­ro­ma. Ca­cao­be­stan­de­len ten­min­ste 58%.
  3. Maitre du Chocolat (MdC) Pure paaseitjes massief. Ingrediënten: suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanillearoma. Ca­cao­be­stand­de­len ten min­ste 48%.
    pasen

Chocolade brownie mug cake

Nu nog even een snelle chocolade mug brownie (brownie uit een mok):
Wat heb je nodig?
• 2 el rijstmeel
• 2 el suiker
• 1/2 tl vanillepoeder of – extract
• 1 el cacaopoeder
• 1 el water
• 1 el plantaardige olie
• 1 theelepel gemalen noten zoals wanoten of pecannoten (eventueel)
Hoe maak je het
1. Voeg alle ingrediënten toe aan een koffiemok die geschikt is voor gebruik in de magnetron.
2. Roer voorzichtig alles goed door tot er geen klontjes meer te zien zijn.
3. Zet het 1 – 1,5 min. in de magnetron.
4. De brownie zal een beetje zacht blijven… Lekker!
5. Laat de brownie afkoelen of stort hem op een bordje!!! Anders verbrand je je tong… we spreken uit ervaring… En eet dan lekker op. 

 

Bronnen:
www.med.monash.edu.au/cecs/gastro/fodmap/diet-updates/chocolate.html
www.ibsfree.net/news/2014/4/18/what-about-cocoa-powder-and-chocolate
www.gezondheidsnet.nl/voeding/rauwe-chocolade-hoe-gezond-is-dat
http://moniquevandervloed.nl/cacao-poeder/

Low FODMAP Brownie in a minute!

,

15 Responses to Chocolade en FODMAP

  1. Mirjam 25 maart 2015 at 22:36 #

    Hoi

    Ik heb een vraag.
    Hoe zie ik nou precies op de verpakking hoeveel vezels er in zitten?
    Ik heb bijvoorbeeld lindt chocolade, 70% cacao
    Bij de voedingswaarde tabel per 100gr staat: vet: 41 g, koolhydraten: 34g, waarvan suikers: 29g, proteïnen: 9,5, zout: 0,10 g
    Ik heb geen idee hoeveel vezels er dan in zitten.

    Hopelijk hebben jullie een antwoord voor mij.

    Groetjes Mirjam

  2. Sigrid 26 maart 2015 at 16:05 #

    Hoi Mirjam
    Op de verpakking moet staan hoeveel vezels. Laat je het even weten? Of maak anders een foto en mail die naar ons….

  3. heidi 25 februari 2016 at 19:03 #

    ik vond deze reep : OMBAR coco dark 35gram (ingredienten : rauwe cacao, kokossuiker, kokosroom13%, gemalen vanillestokjes, lactobacillus acidophilus. biologisch gecertificeerd. in hoeverre is deze geschikt voor fodmap ?

  4. Flora 27 oktober 2017 at 13:42 #

    Hoi, vraagje ivm de eetlp cacao in de mug caken. Is dit niet meer dan 8 gr? Mvrgr

    • Foodie Sigrid 30 oktober 2017 at 11:09 #

      cacaopoeder weegt niet zoveel, groetjes

    • Foodie Mirte 30 oktober 2017 at 19:27 #

      1 eetlepel cacaopoeder weegt ongeveer 8 gram!

  5. albert 28 oktober 2017 at 13:27 #

    hallo Sugrid
    ik heb diabetis 2 dus mijn vraag is nu is chocolade melk(lactosevrij) en zoetstof poeder een optie

    • Foodie Sigrid 30 oktober 2017 at 11:10 #

      Beste Albert,
      Als je het zelf maakt is het zeker een optie. Kijk goed welke cacaopoeder je gebruikt. Groet

  6. Stephanie Vandenberghe 24 april 2019 at 14:22 #

    kan je een voorbeeld geven van chocolade die ok is? Alvast bedankt.

    • Foodie Sigrid 29 april 2019 at 20:44 #

      Jazeker, een chocolade op basis van bijvoorbeeld rijstmelk, zie ook het boodschappenboek.

  7. Renate 28 januari 2020 at 11:55 #

    Hallo, ik heb een brownie mix van vemondo in mn kast liggen van de lidl (glutenvrij), zou je me kunnen vertellen of ik daar een brownie van kan pakken en zo ja hoeveel per keer? De ingredienten zijn:
    Bakmix (suiker, rijstbloem, 8,8% magere cacaopoeder, verdmiddel: guarpitmeel, xantaangom:bakpoeder(rijsmiddel:natriumcarbonate:voedingszuur:difosfaten) zout, 14,2% chocoladestukjes,(cacaomassa, suiker,cacaoboter,emulgator:lechitinen(zonnebloem). Droge cacaobestanddelen in chocolade: ten minste 50%.
    Pffff dat was een hele rij, begin net met het fidmapdieet en werd al een beetje bang van deze lastige lange lijst ?.
    Ik hoopmdat je me hier advies over kan geven, vind het als beginner zo lastig, mis vooral mn koekje bij de thee of koffie haha.

    • Foodie Sigrid 28 januari 2020 at 23:14 #

      Hallo Renate,
      Zo te lezen kan je deze prima gebruiken! Deze is heel laag in FODMAP’s dus lekker genieten. Let op dat overal waar ‘te’ voor staat, kan ook klachten geven, dus niet teveel brownies 😉

  8. Moon 24 februari 2020 at 15:01 #

    Ik ben benieuwd hoe het zit met rauwe cacao nibs? Kan ik deze gebruiken in zelfgebakken koekjes?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Chocolade goed voor de darmen! - FodmapFoodies - 27 oktober 2017

    […] schreven we al een artikel over chocolade: over de hoeveelheid en welke soorten FODMAP-geschikt zijn. In deze blog gaat het meer over andere eigenschappen van chocolade. Wist je dat pure chocolade ook […]

Geef een reactie