Kaas en FODMAP's

Kaas en FODMAP’s

Kaas is een punt van aandacht tijdens het FODMAP dieet. Bij kaas gaat het tijdens het FODMAP dieet meestal om de lactose die erin kan zitten. Want de ene kaas bevat (bijna) geen lactose, terwijl de andere soort nog een aanzienlijk gehalte aan lactose bevat. Zoals je bij gangbare melk, yoghurt en boter kan zeggen ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’ is dat bij kaas een heel ander geval! Bij kaas ligt het geheel aan de productiewijze van de kaas of deze kaassoort geschikt is tijdens het FODMAP dieet. Je hoeft niet geheel zuivel-vrij te eten tijdens het FODMAP dieet: goed nieuws voor kaas liefhebbers! Lees hier welke soorten kaas je wel, en welke soorten je liever niet eet tijdens het FODMAP dieet, of wanneer je lactose-intolerant bent en dit al weet!
 

 DSC_0121

 

Harde kazen

Door het productieproces van harde kaas bevatten harde kazen meestal bijna geen tot geen lactose. Kijk maar eens op de voedingswaardetabel van een gangbare Goudse kaas; meestal nul gram koolhydraten / suikers en dus ook geen lactose! Bij de productie van harde kaas wordt er zuursel en stremsel toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de vaste stoffen (eiwit en vet) in de melk samenklonteren. Deze geklonterde massa (wrongel) wordt vervolgens gescheiden van de lactoserijke vloeistof (wei). Van de lactosearme/lactosevrije wrongel wordt vervolgens kaas gemaakt.

 

Zachte kazen

Zachte kazen zijn veelal gemaakt met een deel van de vloeibare, lactoserijke wei of de vet-, eiwit- en suikercomponenten worden niet zo duidelijk gescheiden als bij de productie van harde kazen. Denk aan mascarpone en roomkaas. Aan sommige zachte kazen wordt ook melkpoeder toegevoegd zoals in smeerkaas. Daarom zijn deze kazen vaak niet of beperkt geschikt tijdens het FODMAP dieet.

Mozzarella, geitenkaas, roomkaas, mascarpone, huttekase, ricotta, queso fresco en feta: allen voorbeelden van zachte kazen die wel lactose bevatten maar meestal niet erg veel. Belangrijk is hierbij de portiegrootte: deze is beperkt.

 

Gerijpte kazen 

Sommige zachte kazen zijn toch geschikt tijdens het FODMAP dieet, zoals brie en camembert. Weer heeft het productieproces hier alle macht in handen. De lactoserijke wei wordt bij brie niet direct verwijderd, maar de wrongel wordt regelmatig omgeschept zodat de wei er goed uit kan lopen. Hierdoor ‘lekt’ de lactosevrije wei uit de kaas en is de kaas uiteindelijk niet geheel lactosevrij, maar wel lactosearm.

Daarbij zijn de meeste gerijpte kazen vrijwel lactosevrij en daarom geschikt tijdens het FODMAP dieet. Ze hoeven niet direct ‘hard’ te zijn, maar ze moeten wel gerijpt zijn. Denk hierbij aan Camembert en andere schimmelkazen.

Tips voor het lezen van een kaas-etiket!

Er is een simpel trucje om te kijken hoeveel lactose er in een bepaalde kaas zit. Volg hiervoor dit stappenplan!

  1. Kijk naar de ingrediënten, er mag geen toegevoegde suiker aan de kaas zijn toegevoegd. Als er suiker aan de kaas is toegevoegd werkt dit trucje namelijk niet meer. Meestal bevat kaas geen suiker, maar soms wel. Let vooral op voor de volgende benamingen: suiker, dextrose, glucose (-fructose) stroop.
  2. Kijk naar de voedingswaarde informatie/tabel op het etiket en zoek op hoeveel gram suiker er in het product zit (meestal per 100 gram). Deze suiker is dan namelijk altijd lactose! Wanneer er bijvoorbeeld 0 gram suiker in het product zit, dan is het product (vrijwel) lactosevrij. Meestal kan je 1 tot 4 gram lactose per keer nog wel eten, en kan je dus ook een kaas eten die per 100 gram (meestal eet je niet meer dan 100 gram kaas toch?) minder dan 4 gram lactose bevat.
  3. Uitzondering: wanneer je een lactosevrije kaas in handen hebt, dan zul je zien dat deze wel suikers bevat, maar deze suikers zijn in dit geval geen lactose meer.

 

Toch nog klachten?

Als je toch nog klachten hebt na het eten van lactosevrije kazen, dan kan er iets anders aan de hand zijn. Een zeer klein deel van de bevolking is zó gevoelig voor lactose dat ze zelfs een kleine hoeveelheid niet kunnen verdragen. Dit komt weinig voor, maar het kan wel. Je kunt daarbij ook kiezen voor een lactase capsule. Hiermee kan je gerust genieten van een product of gerecht met kaas/lactose, ook als je lactose-intolerant bent!

Sommige kazen bevatten andere FODMAP ingrediënten die zijn toegevoegd. Denk hierbij aan honing in geitenkaas, of knoflook/ui in roomkaas.

Ook kan je last hebben van een niet-FODMAP gerelateerde voedselintolerantie zoals een koemelkallergie. Kaas is daarnaast vaak een erg vet product. Vetrijke maaltijden kunnen ook klachten veroorzaken en kaas verwerkt in een gerecht kan daarom dus ook zorgen voor klachten. Probeer in dit geval kleinere porties van de kaas of het kaas gerecht te eten.

Wat is jouw ervaring met het eten van kaas tijdens het FODMAP dieet? Of heb je een goede tip? Laat het hieronder weten, we zijn erg benieuwd!

, , , ,

4 Responses to Kaas en FODMAP’s

  1. Corrie 22 september 2018 at 20:19 #

    Oude kaas lukt bij mij wel. Verder niets ik wordt van 0,01 % al ziek. Soms eet ik lactosearme roomkaas met n lactase capsule. Dat gaat ook goed. Omdat het van minus L is zit er altijd nog lactose in.
    Warme kaas lukt bij mij niet, moet ik gelijk naar de wc. Met buikkrampen, misselijk en ziek binnen enkele seconden. Misschien omdat dit erg vet is?

    • Foodie Sigrid 25 september 2018 at 11:39 #

      hoi Corrie, 0,01% is zo weinig dat je eigenlijk geen last kan hebben van de lactose. Het lijkt er meer op dat je gevoelig bent voor de koemelkeiwitten of het vet. Hoe gaat geiten- of schapenkaas?

  2. Elly Poley-Kooijmans 9 oktober 2020 at 13:15 #

    Harde schapenkaas past dat in het FIDMAP?

    Graag informatie over ‘t FIDMAP-dieet, ik begin er zondag a.s. mee en vind nu net pas jouw site

    • Foodie Sigrid 11 oktober 2020 at 21:32 #

      jazeker Elly, je kan het gratis FODMAP-weekmenu downloaden en ik raad aan de FODMAP-dieet checklijsten aan te schaffen en het boodschappenboek. Succes

Geef een reactie