Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

Sinds ik weet dat de meeste granen mij problemen geven, eet ik nagenoeg geen brood of iets dergelijks meer. Ik ben echt van nature een broodmens, maar die opgeblazen buik, pffff. Zelfs van speltbrood krijg ik last, tenzij ik het af en toe eet. De meeste glutenvrije en FODMAP-arme broden vind ik niet te eten. Persoonlijk eet ik graag salades en shakes/smoothies als ontbijt en lunch. Af en toe verwen ik mezelf bijvoorbeeld als ik uit eten ga dan neem ik weleens een stukje stokbrood (ja gewoon tarwe stokbrood) of ik koop het FODMAP-arme verse speltstokbrood van de Albert Heijn.

Voedzame broodjes

Hoe fijn zou het zijn als je toch zelf lekkere voedzame broodjes kan maken voor thuis of om mee te nemen voor onderweg? En opeens door bladeren in wat tijdschriften vond ik een recept voor mueslibolletjes. Deze heb ik een beetje aangepast en het resultaat: hele lekkere FODMAP-arme voedzame muesli broodjes!

Recept mueslibollen, ca 18 stuks

Je hebt nodig de volgende droge ingrediënten:

  • 175 gram glutenvrije, FODMAP-arme broodmix bijvoorbeeld met quinoameel, rijstmeel, maismeel
  • 75 gram boekweitmeel
  • 1 tl zout
  • 1 zakje / 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram psylliumhusk

Je hebt nodig de volgende natte ingrediënten:

  • 1 tl ahornsiroop
  • 225 gram handwarm water
  • 25 g vloeibare margarine

Voor de vulling heb je nodig:

  • 100 gram blanke rozijnen of cranberries of een mix
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 15 gram hennepzaad
  • 15 gram geraspte kokos
  • 40 gram geroosterde gehakte hazelnoten
  • fijne havervlokken of havermout

Zo maak je het:

Laat de rozijnen en/of cranberries 10 minuten zachtjes koken in een laagje water of week ze eerst een nacht in heet water. Laat ze uitlekken in een vergiet en droog ze af in bijvoorbeeld keukenpapier.

Zet de oven aan op 45 graden en zet een bakje heet water op de bodem van de oven.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en mix door elkaar.

Voeg daarna de natte ingrediënten toe en mix alles met deeghaken gedurende 5 tot 10 minuten tot een egaal deeg. Die tijd heeft het deeg nodig om het vocht goed op te nemen.

Voeg als laatste de vulling toe en mix alles nog goed door elkaar.

Neem 2 borden en vet een ervan in met margarine of olie en strooi op het andere bord de fijne havervlokken.

Schep net een ijslepel een paar bollen en leg ze op het ingevette bord.

Vet je handen in en pak een bol deeg op met je hand. Vorm een mooi egaal broodje door het deeg stevig van de ene in de andere hand te hevelen.

Doop dan het broodje in de havervlokken en leg het op een bakplaat waar bakpapier op ligt.

Maak zo alle broodjes/bolletjes. Sprenkel wat water tussen de bollen zodat ze beter rijzen en de korst niet uitdroogt.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Laat de bollen ca 30-45 minuten rijzen.

Zet de oven op 190 graden en bak je bollen 25-30 minuten (vanaf het moment dat de oven 190 graden heeft bereikt).

Laat daarna de mueslibollen op een rooster afkoelen.

En eet ze daarna lekker op!

 

Laat je in een reactie hieronder weten hoe jij ze vindt?

6 Responses to Lekkere FODMAP-arme mueslibollen

  1. Cobie de Jongh 7 juni 2020 at 16:48 #

    Hoi Sigrid.

    Nu volg ik precies het recept, maar de mueslibollen rijzen niet bij mij. Ik heb het tweemaal geprobeerd, maar het wordt em niet. De smaak is wel goed, maar verder geen mueslibol.
    Eigenlijk is er nog nooit een fodmaparm brood gelukt bij mij. Dus ik weet niet hoe dat komt.
    Ben benieuwd wat jij daar van vindt.

    Met vriendelijke groet.

    • Foodie Sigrid 10 juni 2020 at 22:43 #

      Hoi Cobie, dat is gek. Mijn studenten hebben het ook gemaakt en bij hen lukten de bollen wel. Ik heb ook mails van andere gebruikers ontvangen bij wie het lukte. Misschien ligt het aan je ovenstand?

  2. Jeannette Prinsen 26 september 2020 at 16:48 #

    Hoi Sigrid
    Ik wil deze mueslibollen gaan maken, maar voordat ze bij mij ook gaan mislukken, zou ik graag willen weten welke broodmix je hebt gebruikt.
    Of heb je gelijke delen quinoameel, rijstemeel en maïsmeel genomen?
    Ik ben benieuwd!

    • Foodie Sigrid 28 september 2020 at 10:59 #

      hoi Jeanette, ik heb ze helemaal zelf gemaakt zoals het er staat, dus zonder broodmix.

  3. Wil minderman 25 september 2023 at 17:05 #

    Ik heb ze net gemaakt! Ze zijn nog warm en erg lekker. Omdat ik geen psyllium, husk, hennepzaad, zonnebloem pitten en hazelnoten in huis had heb ik er geroosterde stukjes amandel en stukjes heel donkere chocola ( die ik niet te eten vind ) ingedaan. Eentje heb ik er op, heerlijk!
    Ik heb het deeg zonder de toevoegingen wel eerst een tijdje op warme plek met theedoek erover laten rijzen.
    Dank voor dit recept!

Geef een reactie