Coronavirus: hoe je je darmmicrobioom gezond kan houden om COVID-19 te bestrijden

Coronavirus: hoe je je darmmicrobioom gezond kan houden om COVID-19 te bestrijden

Coronavirus

COVID-19 (de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2) is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel tot pandemie verklaard. Misschien voelt het voor jou alsof de situatie uit de hand is gelopen, gelukkig zijn er genoeg dingen die je kan doen om jouw gezondheid en die van de mensen om je heen te beschermen. Volg eerst en vooral de nationale richtlijnen voor het voorkomen van COVID-19: vermijd verspreiding van het virus en verklein de kans dat je het oploopt door regelmatig je handen te wassen, vermijd het aanraken van je gezicht en verminder het sociale contact. Veel overheden adviseren om minimaal 20 seconden je handen te wassen. 

Bescherm jezelf van binnenuit

Naast dat je jezelf beschermt tegen het virus van buitenaf, kun je ook je afweer van binnenuit opbouwen door je immuunsysteem te versterken. Wat belangrijk is om te weten, is dat de meeste van deze factoren worden beïnvloed door levensstijl en de wereld om ons heen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het darmmicrobioom een ​​essentiële rol speelt in de immuunrespons van het lichaam op infectie en bij het behoud van de algehele gezondheid. Naast een respons op infectieuze pathogenen zoals coronavirus, helpt een gezond darmmicrobioom ook om potentieel gevaarlijke immuunoverreacties te voorkomen die de longen en andere vitale organen beschadigen.

Gezond microbioom, gezonde darmen, gezond lichaam

Voeding heeft een grote invloed op je darmmicrobioom. Een divers microbioom met veel verschillende soorten darmbacteriën is een gezond microbioom. De beste manier om de diversiteit van microbiomen te vergroten, is door een breed scala aan plantaardige voeding te eten, dat veel voedingsvezels bevat, en door zo min mogelijk alcohol, zout, snoep, suikerhoudende dranken, kunstmatige zoetstoffen en ultrabewerkte voedingsmiddelen, waaronder junkfood en kant-en-klaar maaltijden, te nemen. Het is ook aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet de darmmicrobioomdiversiteit verbetert en ontstekingen vermindert. Eet vooral:

  • veel fruit, zowel vers, uit blik als uit de diepvries
  • groenten
  • peulvruchten uit blik
  • noten
  • zaden
  • volle granen
  • gezonde vetten zoals hoogwaardige extra vierge olijfolie
  • mager vlees of vis.

Je kunt je microbioom ook ondersteunen door regelmatig (lactosevrije) yoghurt en ambachtelijke kazen te eten, die probiotica bevatten. Een andere bron van natuurlijke probiotica zijn dranken zoals kefir (gefermenteerde melk) of kombucha (gefermenteerde thee).

Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven denken aan je mentale gezondheid, fysiek actief te blijven en voldoende te slaap krijgen. Dit zal ook helpen om je immuunsysteem in goede conditie te houden. En vergeet niet je handen te wassen!

Meer last van stress of angst?

Het kan zijn dat deze corona-crisis je meer stress of angst geeft. Veel mensen met PDS hebben hier last van. En moeten misschien daardoor meer naar het toilet of hebben meer buikpijn. Het is daarom extra belangrijk om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen. Nog enkele andere tips:

Buikmassage:
Buikpijn en een opgeblazen gevoel treden over het algemeen op als gevolg van een opeenhoping van gas in het darmkanaal, wat de overgevoelige darm irriteert. De buik wrijven kan een deel van de druk die door deze gassen wordt opgebouwd verlichten en pijn verminderen. Ga op je rug liggen en wrijf in kleine cirkelvormige bewegingen, beginnend bij je bekken aan de rechterkant en beweeg dan omhoog naar je buik totdat je de onderkant van je ribben bereikt, en dan naar beneden. Dit doe je gedurende 10 minuten, of zo lang als je nodig hebt. Luister ondertussen naar kalmerende muziek en gebruik dit als een manier om te ontspannen van de gebeurtenissen van de dag.

Mindfulness-oefeningen:
Mindfulness-technieken worden al duizenden jaren in oosterse culturen gebruikt als een techniek om de geest te kalmeren. Het doel is om te focussen op het huidige moment, en het verleden en de toekomst los te laten. Een onderzoek uit 2011 wees uit dat mensen met PDS die regelmatig mindfulness-oefeningen deden duidelijk minder klachten hadden dat de mensen met PDS die deze oefeningen niet deden.  Voor mindfulness-oefeningen kan je een app gebruiken of zoek een YouTube video of een Podcast op die je kan begeleiden.

Thee drinken:
Het drinken van thee is een geweldige vorm van ontspanning en verhoogt de vochtinname om uitdroging te voorkomen. Bekijk de Monash app of onze FODMAP dieet checklijsten om te zien welke theesoorten FODMAP-arm zijn, aangezien enkele soorten FODMAP’s bevatten. Enkele voorbeelden van FODMAP-arme theeën zijn pepermuntthee en groene thee waar je van kunt genieten zonder je zorgen te maken over klachten. Interessant is dat kamille-thee, die over het algemeen wordt gebruikt voor ontspanning en om te helpen slapen, helaas veel fructanen bevat in 1 kopje.

Opmerking: als je darmklachten tijdens deze stressvolle tijd ernstig of meer dan anders zijn, raden we aan om de overmatige consumptie van cafeïnehoudende thee te beperken.

Andere rustgevende ideeën zijn: ga wandelen, een boek lezen, luisteren naar je favoriete muziek. Wat is jouw beste rustgevende tip in deze tijd?

Dit artikel is gebaseerd op de volgende artikelen:

coronavirus-how-to-keep-your-gut-microbiome-healthy-to-fight-covid-19 

coping-ibs-during-covid-19-part-2-ibs-specific-self-care

No comments yet.

Geef een reactie