Wat ga jij eten met kerst?

Eten tijdens kerst is gezellig, en een hele uitdaging als je het FODMAP-dieet volgt. Eet je bij je familie? Laat je eten bezorgen? Of ga je zelf koken? 

Ter inspiratie hebben we een heel fijn ebook met ideetjes om te eten tijdens de feestdagen, kijk eens naar ons low FODMAP ebook met heel veel lekkere recepten voor tijdens de feestdagen. 

Voorgerecht

Als voorgerecht kan je bijvoorbeeld soep eten zoals pompoen(wortel)soep, mosterdsoep, tomatensoep, ossenstaartsoep (recept in het ebook Low FODMAP Feestrecepten) of romige Hollandse garnalensoep (recept in het ebook Low FODMAP Feestrecepten).

Andere ideetjes: garnalencocktail, waldorfsalade, salade met framboos en geitenkaas/eendenborst (recept in het ebook Low FODMAP Feestrecepten) of een FODMAP-arme bouillon. 

Ben je fan van carpaccio als voorgerecht? Wij ook! En het is nog low FODMAP ook, ideaal. 

Je kan zelf carpaccio maken van rundvlees of koop het voorgesneden bij de supermarkt of slager. 

CARPACCIO

Benodigdheden voor 4 pers:

90 g pijnboompitten

250 g voorgesneden rundercarpaccio van ossenhaas (of snij het zelf)

50 g rucola of veldsla

90 g Parmezaanse kaas

flinke hand verse basiliumblaadjes

olijfolie

Maak de pesto van 60 g pijnboompitten, 60 g Parmezaanse kaas, de basilicumblaadjes en olijfolie volgens pesto. Rooster de overige pijnboompitten in een droge koekenpan 5 min. op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen op een bord. Verdeel de carpaccio over de borden. Besprenkel met de pestodressing. Leg de sla op het vlees in het midden van het bord. Schaaf de Parmezaanse kaas er met een kaasschaaf over. Bestrooi met de pesto en de geroosterde pijnboompitten.

Hoofdgerecht

Er zijn legio mogelijkheden om lekker en low FODMAP te eten tijdens de feestdagen. Wat dacht je van een gevulde kalkoen met salie en walnoten, truffel risotto, vis of kip uit de oven. Of ga lekker gourmetten of steengrillen. Al deze ideetjes met recepten kan je vinden in het ebook Low Fodmap Recepten voor de Feestdagen.   

Een heerlijk vleesrecept tijdens het recept is beenham

BEENHAM UIT DE OVEN

Benodigdheden:

1 tl gemalen kruidnagel

4 takjes tijm

4 el grofgemalen mosterd

4 el donkere basterdsuiker

4 el keukenstroop

1.25 kg beenham naturel

25 g ongezouten roomboter

150 ml witte wijn

Haal de beenham voor dat je hem gaat bereiden alvast uit de koelkast en doe de beenham in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een kommetje de kruidnagel, mosterd, suiker en de stroop. Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven. Meng dit goed door elkaar. Bestrijk de beenham met deze saus. Doe de boter in ovenschaal en schenk de wijn erbij. Zet de ovenschaal in de oven. Zet de oven nu op 175 graden. Neem het vlees elke 15 minuten uit de oven en bestrijk met de saus. Na 75-90 minuten haal je de beenham uit de oven. Dek de beenham losjes af met aluminiumfolie en laat ‘m nog 10-20 minuten nagaren. Snijd het vlees in dunne plakken.

Bijgerecht

Je kan allerlei bijgerechten nemen zoals een groene salade, aardappelpuree, aardappelgratin, aardappelwafeltjes, smaakvolle rijst, zoete wortels uit de oven of geroosterde wintergroenten. Deze recepten staan ook in het ebook met 33 Low Fodmap Feestrecepten. 

Andere ideetje om te maken: aardappelen uit de oven. ,

AARDAPPELEN UIT DE OVEN

Benodigdheden voor 4 pers:

1 kg aardappelen

1 tl zeezout

FODMAP-arme kruidenboter 

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappelen schoon en snijd ze in de breedte in dunne schijfjes van ca. 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg de aardappelen in de ovenschaal. Bestrooi met het zeezout. Smelt de (zelfgemaakte) kruidenboter in een steelpan en giet over de aardappelen. Zorg dat er ook boter tussen de inkepingen terechtkomt door de inkepingen een beetje open te houden met een vork. Laat de aardappelen in ca. 55 min. in de oven gaar worden. Bedruppel halverwege met wat gesmolten kruidenboter uit de ovenschaal.
Bereidingstip: Leg de aardappel tussen de stelen van 2 houten pollepels, zo ga je er tijdens het insnijden niet helemaal doorheen.

receptideetjes van de AH 

HARICOTS VERTS MET SALIE EN SPEK

Benodigdheden voor 4 pers:

100 g biologische spekreepjes als je een salade gaat maken anders heb je 8 plakjes ontbijtspek (of ham) nodig voor een gerecht uit de oven

300 g haricots verts

voor saladedressing: ½ tl dijonmosterd; 1 tl wittewijnazijn; 2 el extra vierge olijfolie; 50 g jonge bladsla

Haricots verts zijn niet getest. Ze zijn net als sperziebonen bonen van dezelfde familie. De haricots verts zijn wat dunner en langer, zachter van structuur en hebben over het algemeen een meer subtiele smaak.Voor de veilige marge houden we daarom 75 gram per persoon aan, zie ook deze website: are-french-beans-low-fodmap/

Was de haricots verts. Verwijder de steelaanzet.

Kook de haricots verts  4-8 min. beetgaar. Bij 4 minuten zijn ze beetgaar en bij 8 minuten zijn ze gaar. Giet af en spoel af met koud water.

Voor de salade: Verwarm een koekenpan en bak hierin de spekreepjes op middelhoog vuur in 7 min. tot ze krokant zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier. Meng de mosterd met de azijn, olijfolie, peper en eventueel een snuf zout. Schep de haricots verts om met de dressing. Verdeel de sla over een schaal en verdeel de haricots verts en spekjes erover.

Voor haricots verts uit de oven:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk de haricots verts met een beetje olie, zodat deze glanzen. Leg ongeveer 8-10 haricots verts op een plakje ontbijtspek (of ham) en rol het plakje om de haricots verts. Herhaal dit tot je alle haricots verts van een jasje hebt voorzien. Om te zorgen dat het ontbijtspek goed blijft zitten, kun je hem dichtknopen met wat verse bieslook, dit smaakt er ook lekker bij! Leg ze in een ovenschaal. Zet het geheel voor 5 minuten in de oven.

Nagerecht

Een heerlijk kerstdiner kan niet zonder lekker FODMAP-arm toetje! Je kan bijvoorbeeld sorbetijs met lactosevrije slagroom of chocolademousse eten of 1 van de volgende toetjes: 

CREME BRULEE VAN KOKOS 

Benodigdheden:

1 vanillestokje

400 ml kokosmelk

6 middelgrote eieren

70 g kokosbloesemsuiker

snuf zout

50 g fijne kristalsuiker

2 el kokossnippers

Verwarm de oven voor op 150 °C. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de kokosmelk, het vanillestokje en -merg aan de kook. Zet het vuur uit. Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt). Klop de eidooiers in een kom met de kokosbloesemsuiker en een snufje zout. Verwijder het vanillestokje, schenk de warme kokosmelk met een garde geleidelijk door het eimengsel en roer goed door. Giet door een zeef boven een maatbeker en vervolgens in ovenvaste schaaltjes. Zet de schaaltjes in het midden van de oven in een braadslee en vul deze tot halverwege de rand van de schaaltjes met heet water. Laat ze voor ca 35 min in de oven staan.  De custard is gaar als de bovenkant gestold is, maar de crème in het midden nog een beetje wiebelig. Hij mag niet vloeibaar zijn; verleng eventueel de oventijd tot de juiste gaarheid bereikt is. Haal de schaaltjes uit de oven en laat op een rooster 30 min afkoelen. Dek de schaaltjes af met vershoudfolie en zet ze dan minimaal 2 uur in de koelkast.

Verdeel er vlak voor het serveren de kristalsuiker over en karamelliseer met de crème-brûléebrander. Bestrooi met de kokossnippers en serveer. Geen crème-brûléebrander? Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Zet de ijskoude, met suiker bestrooide schaaltjes onder de grill tot de suiker gesmolten is en bruin begint te kleuren. Dit duurt ca. 8 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast. duurt ca. 8 min. Zet de crème brûlée daarna 10 min. terug in de koelkast.

TIRAMISU

100 ml koffielikeur of amandel- of caramelsiroop
200 ml espressokoffie
4 middelgrote eieren
100 g witte basterdsuiker
500 g mascarpone (zachte roomkaas)
Snuf zout
200 g glutenvrije lange vingers (1 pak van Schar)
3 el cacaopoeder of geraspte pure chocolade

Schenk de espresso en de helft van de koffielikeur/siroop in een diep bord.

Splits de eieren. Doe de eiwitten et een snuf zout in een schone, vetvrije kom en klop stijf met een mixer met schone, vetvrije garde.

Klop de dooiers met de suiker in een andere kom tot een luchtige crème. Dit duurt wel een paar minuten. Roer daarna de mascarpone goed door en schep het door de crème en klop tot een homogene massa. Spatel vervolgens voorzichtig het geklopte eiwit erdoor.

Doop de helft van de lange vingers 1 voor 1 volledig in de espresso en bedek de bodem van de schaal ermee. Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en bestrooi met ¼ van de cacaopoeder. Doop de rest van de lange vingers in de espresso en leg op de cacaolaag. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover. Bestuif ¼ van de cacaopoeder erover en laat minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast opstijven.
Meng de rest van de likeur/siroop met de rest van de cacaopoeder. Besprenkel de tiramisu met wat van deze siroop.

feestebook 3d

33 FEESTRECEPTEN

Maak de feestdagen makkelijk, gezellig en ontspannen met dit handige ebook met 33 Low FODMAP Feest Recepten.

FIJNE FEESTDAGEN!