Win een salade bij saladebar SLA!

Win een salade bij saladebar SLA!

Win win win!

Wat worden wij blij van alle gezonde initiatieven die de laatste jaren opkomen. Was eerst de trend: snel, gemakkelijk en beige (patat, kroket, frikadel…), steeds meer wordt er geluisterd naar de wens van de huidige consument: gezond, lokaal en kleurrijk (salades, smoothies, niet geraffineerd…). En gelukkig is daar de saladebar: gezond, lokaal, kleurrijk, en met als extra element: snel en gemakkelijk! Alles in één. 

En jij kunt een heerlijke salade winnen bij één van deze saladebars: lees vooral verder!

Saladebar

Al een tijdje lopen wij de deur plat bij verschillende saladebars wanneer er onderweg snel een hap moet worden gehaald. En soms ook als er eigenlijk wel voldoende tijd is om te koken, want het eten bij de saladebars is ook gewoon erg lekker!

Door het eten bij een saladebar is er weer wat meer tijd over voor belangrijke dingen zoals familie en vrienden. En na het eten voel je je ook nog eens goed en gevoed. Je hoeft niet direct een dutje te doen want je zit niet vervelend bomvol. Na het eten zit je goed vol, klaar voor een actieve (sport) of rustgevende (familietijd) avond! Want bij een saladebar gaat het niet alleen om een blaadje sla en een plakje geitenkaas. Een saladebar gaat een stap verder… van gemarineerde courgette en geroosterde pompoen tot de lekkerste toppings en dressings.

SLA

En als er 1 saladebar is die zijn vak goed kent is dat saladebar SLA. Toepasselijke naam ook :-). Je kunt hier je (zoveel mogelijk lokale en biologische) salade helemaal zelf samenstellen en dat is ideaal voor ons fodmappers! Kan je niet zo goed tegen broccoli? Dan kies je andere groente! Kun je best een halve avocado eten, dan doe je dat er lekker bij. Het is jouw salade, jouw feestje. De saladebars van SLA zitten in alle grote steden in de randstad. Ben je in de buurt? Pik eens een blaadje sla mee!

Vanaf vorige week heeft SLA een nieuwe kaart. En wij hebben contact gehad met de SLA makers om deze kaart even goed uit te pluizen. Wat is er allemaal FODMAP proof en wat niet? Hieronder geven wij je alle opties die je kunt kiezen, en hebben we allebei onze favoriete salade samengesteld!

Kijk eens op de website van SLA!

FODMAP geschikte keuzes bij SLA

We hebben de kaart bekeken en de volgende opties zijn FODMAP proef en kun je dus kiezen als je hier gaat eten!

  1. Kies een blad: bladspinazie, eigenblad, rucola, paksoi (deze laatste bevat een klein beetje polyolen)
  2. Kies een dressing: komkommer, sojayoghurt, koriander & munt. Maar op elke tafel staat ook een fles olijfolie, dus je kunt altijd een flinke scheut hiervan over je salade doen (vinden wij altijd heerlijk!). Kijk anders even hieronder of er een andere dressing is die je wellicht wel gewoon kunt eten als je al weet waar je gevoelig voor bent. De overige dressings bevatten:
    1. Teriyaki: agavesiroop (fructose)
    2. Truffel: ui (fructanen)
    3. Grapefruit sinaasappel: knoflook (fructanen)
    4. Walnoot tijm: knoflook (fructanen)
    5. Rode biet mosterd: ui en rode biet (fructanen)
  3. Kies een graan/zaad/peul: quinoa met sinaasappel. Zijn peulvruchten voor jou niet zo’n probleem? Kies dan azukibonen of belugalinzen. Of kikkererwten, maar hier zit ook nog een beetje knoflook in.
  4. Kies 3 groenten: komkommer, geroosterde pastinaak, geroosterde knolselderij, geroosterde pompoen, tomaat en geroosterde zoete aardappel. Er zijn ook een aantal groenten waar je een beetje van kunt nemen, maar meestal scheppen ze 1 a 2 lepels op je salade dus kan dat prima! Dit zijn gestoomde broccoli, venkel, geroosterde spruiten en geroosterde zoete aardappel.
  5. Extra premium?: gekookt biologisch eitje, biologische geitenkaas, zoete aardappel falafel, kikkererwten humus en gerookte makreel. Polyolen niet zo’n probleem? Dan kun je ook kiezen voor een halve avocado. Fructose geen groot probleem? Dan kun je ook kiezen voor de gewone én vegetarische kip teriyaki.
  6. Kies een topping: Deze kun je allemaal kiezen!

En je kan ook een eigen sapje samenstellen! Kies dan voor waar jij tegen kan. Mocht je in de eliminatiefase van het FODMAP dieet zitten, kies dan een sap van wortel, komkommer, gember, beetje venkel of beetje bleekselderij, kurkuma en/of citroen.

Spelt geen probleem? Dan kun je bij je kopje koffie of thee ook nog een lekkere plak pompoenbrood nemen (ca. 30 g spelt per plak).

Mirte’s favoriete SLA salade

Ik (M) heb weinig tot geen last van fructose en fructanen; mijn ‘probleemgebied’ ligt bij de polyolen en (veel) lactose. Mijn salade is daar ook op uitgekozen: hij bevat wel knoflook en ui, maar heel weinig polyolen. Mijn salade is dus arm in lactose en polyolen.

  1. blad: eikenblad
  2. dressing: Grapefruit sinaasappel
  3. graan/zaad/peul: belugalinzen
  4. drie groenten: geroosterde pompoen, gemarineerde courgette en geroosterde knolselderij
  5. een extra premium: vega kip teriyaki en een gekookt biologisch eitje
  6. een topping: verse koriander

 

Sigrid’s favoriete SLA salade

Ik (S) heb daarentegen juist weinig last van fructose en lactose; mijn ‘probleemgebied’ ligt juist wel bij de fructanen, en dus heb ik last bij elk beetje knoflook en ui! Ik kan meestal wel een beetje polyolen en galactanen eten, maar moet daar niet in doorslaan. Mijn salade is daar ook op uitgekozen: hij bevat bijvoorbeeld wel agavesiroop, maar geen knoflook en ui. Mijn salade is dus arm in fructanen en poyolen en bevat een beetje galactanen.

  1. blad: bladspinazie
  2. dressing: komkommer, sojayoghurt, koriander & munt
  3. graan/zaad/peul: quinoa met sinaasappel
  4. drie groenten: geroosterde pompoen, komkommer, tomaatjes
  5. een extra premium: bolletje kikkererwten hummus en biologische geitenkaas
  6. een topping: pompoen- & zonnebloempitten

 

WINNEN: we mogen 2 gratis salades weggeven!! Wat moet je daar voor doen? Post hieronder jouw eigen recept, of mail je recept naar info@fodmapfoodies.nl, met jouw beste/lekkerste/gezondste/mooiste FODMAP arme salade, vóór 20 november. Een foto is ook altijd welkom! Je hebt dus nog even de tijd om wat lekkers te bedenken. Wij zullen 2 winnaars kiezen waarvan wij denken dat hun salade de volle aandacht verdient! Lees: deze posten we later ook op onze website met jouw naam erbij! 

ilovesla

Note: dit bericht is niet gesponsord – behalve met een winactie voor jullie – deze positieve ervaring is geheel uit eigen beweging.

,

3 Responses to Win een salade bij saladebar SLA!

  1. Ria Visser 14 november 2016 at 19:15 #

    Ik heb een heerlijk recept, dat ik regelmatig maak. Door ernstige ziekte en overlijden in de familie ben ik er de laatste weken niet aan toegekomen om het te maken. Dus een foto heb ik helaas niet.
    De salade is heerlijk, gezond, vullend en voedend. Echt een aanrader voor een herfstige lunch of evt. als bijgerecht.

    Je hebt nodig voor 1 persoon:

    Voor de salade:
    50 gram kelpnoodles, in stukjes gesneden of geknipt
    1/2 nori-vel, in kleine snippers geknipt
    grote hand veldsla of andere sla
    1 winterwortel, geraspt
    3 radijsjes, in plakjes gesneden
    3 schijfjes gekookte of gebakken pompoen
    25 gram courgette, geraspt
    3 roosjes broccoli
    15 gram avocado
    150 gram tomatensaus
    kruiden naar smaak, gedroogd en/of vers: basilicum, oregano, tijm, bieslook, peterselie, koriander
    1 ei, gekookt, gebakken, gepocheerd naar wens

    Voor de dressing:
    citroensap, olijfolie, appelazijn – begin met gelijke delen, bv een halve el, proef en voeg iets van de ingrediënten toe naar smaak.
    peper en zout naar smaak
    evt. mespuntje cayennepeper (als je ertegen kunt)

    Bereiding:
    Leg de veldsla op je bord. Meng de kelpnoodles met de nori-snippers en leg dat mengsel in het midden van het bord op de sla.
    Vervolgens maak je het bordje gezellig op – aan de buitenrand- met de radijsjes, pompoen, broccoli, avocado en de helft van de geraspte wortel.
    Verwarm de tomatensaus op een heel laag vuurtje (niet laten koken!), samen met de andere helft van de geraspte wortel, de geraspte courgette en de kruiden. Evt. wat peper en zout toevoegen. Als je wat verse kruiden hebt, bewaar dan iets voor de garnering.
    Drapeer de saus in een cirkel binnen de groenten die je net op het bord hebt gelegd.
    Tot slot leg je het ei in het midden en besprenkel de salade met de dressing. Garneer tot slot met de verse kruiden.

    Eet smakelijk van deze heerlijke FODMaP-arme salade!!!

  2. Foodie Sigrid 15 november 2016 at 00:04 #

    test

  3. Lucinda Huijskens 15 november 2016 at 23:30 #

    Ik heb nu twee keer bij SLA gegeten en ik ben echt helemaal om. Helaas kan ik er niet wekelijks eten, maar als ik er eet is het echt een feestje. Zo fijn dat je ergens gewoon sla kan bestellen en zelf samen kan stellen!

    Mijn favorietje is: sla met spinazie, tomaatjes, geroosterde pompoen & zoete aardappel, kikkererwten met ras el hanout, verse koriander of kiemzaden en zonder een dressing of met een sinaasappeldressing.

Geef een reactie