Slechter eten.... meer klachten

Slechter eten…. meer klachten

Slechte eetgewoonten hebben invloed op de ernst van darmklachten bij mensen met PDS

Er is weinig bekend over de relatie tussen voeding, de samenstelling en functie van de darmflora en klinische symptomen van PDS. Nieuwe bevindingen uit onderzoek laten zien dat de ernst van klachten bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) verband houdt met een hogere inname van voedsel met een slechte voedingskwaliteit.

Aanpassingen in voeding spelen een belangrijke rol bij symptoombeheersing. Hoewel sommige voedingsmiddelen, zoals koolhydraten (fodmaps) die onvolledig worden opgenomen in de dunne darm, PDS-klachten kunnen veroorzaken, is er geen optimaal voedingsadvies dat voor iedereen werkt.

Sommige wetenschappelijke verenigingen, zoals de British Society of Gastroenterology, hebben onlangs nieuwe richtlijnen voor het beheer van PDS gelanceerd. Vooral voedingsadviezen met regelmatige lichaamsbeweging worden beschouwd als eerstelijnsbehandeling bij alle patiënten met PDS.

Een nieuw onderzoek toont aan dat slechte eetgewoonten en voeding die niet van goede kwaliteit is, invloed hebben op de samenstelling en functies van het darmmicrobioom. En dat dit geassocieerd is met de ernst van PDS-klachten*. In het onderzoek lieten ze zien dat ernstige klachten vaak gepaard gaan met de slechte kwaliteit van voedingsmiddelen. Ze zagen dat er een relatie was tussen meer inname van bewerkte voeding zoals snoep, frisdrank en gefrituurde aardappelen (patat) en de ernst van de klachten.

Ook een eerdere studie** toonde aan dat additieven een dysbiose in de darmflora en verandering van de darmwand teweeg kan brengen. Deze microbiële veranderingen kunnen de darmsymptomen die gepaard gaan met PDS verergeren, zoals viscerale pijn, lichte ontstekingen, gassen en veranderingen in de stoelgang. Additieven zijn stoffen die bewust aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Denk aan conserveermiddelen, kunstmatige kleurstoffen, zoetstoffen (o.a. acesulfaam K, aspartaam, saccharine, sucralose, cyclamaat), geurstoffen, smaakstoffen en emulgatoren (in saus, margarine, ijs).  Als het additief niet schadelijk is voor de gezondheid dan wordt het toegelaten door de EFSA en krijgt het een E-nummer.

Advies

Eet voeding met veel gezonde onbewerkte voedingsmiddelen, veel voedingsvezels.

Laat zoveel mogelijk (super) bewerkte producten en voedingsmiddelen met additieven (E-nummers) staan.

 

*studie gepubliceerd maart 2021 https://microbiomejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40168-021-01018-9
** studie gepubliceerd november 2020: https://www.mdpi.com/1660-4601/17/23/8816

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie