Bouillon

Bouillon

Een goede bouillon kan een normaal recept transformeren tot een geweldig recept. Bouillon wordt vaak gebruikt in sauzen, soepen, jus, stoofschotels, risotto’s, tajine’s en vele andere recepten. Veel bouillon soorten die je in de winkel kunt kopen zijn erg zout, soms duur en bevatten meestal ui en/of knoflook. Ui en knoflook zijn erg gezonde ingrediënten, maar tijdens het FODMAP-dieet niet toegestaan omdat ze darmklachten bij sommige mensen kunnen veroorzaken. Daarnaast zijn de toevoegingen in standaard bouillons niet erg gezond (sommige e-nummers, smaakversterkers, veel zout en andere onnodige ingrediënten).

Daarom hier een simpel maar erg smaakvolle FODMAP-arme bouillon recept! Deze FODMAP-arme bouillon is goed te reduceren om er een concentraat van te maken. Dit is handig zodat het minder ruimte inneemt om de bouillon te bewaren. Je kunt de bouillon goed invriezen (in ijsblokjes), zodat je elke keer als je bouillon nodig hebt, gewoon een blokje uit de vriezer kunt halen. Een (goed en lang getrokken) bouillon gemaakt van botten kan ook nog eens een verzachtende werking hebben op de darmen bij sommige mensen met PDS.

Eet of maak je toch liever een plantaardige bouillon? Vervang de botten door eenzelfde hoeveelheid FODMAP-arme groenten, zorg voor extra smaak met smaakmakers naar keus en voeg wat zout toe.

Het maken van een bouillon kost wel even tijd, dus doe dit klusje bijvoorbeeld in het weekend. Als de bouillon eenmaal opstaat, hoef je er echter weinig meer aan te doen behalve wachten!

 

Tips:

  • Wil je een vetarme bouillon? Laat de bouillon afkoelen, zet hem in de koelkast en verwijder de volgende dag het laagje vet dat aan de bovenkant is komen drijven. Bedenk je echter wel dat dit vet juist veel smaak bevat, het verwijderen ervan zal dus ook voor een iets minder smaakvolle bouillon zorgen.
  • Deze bouillon bevat geen zout. Wil je een gezouten bouillon? Voeg dan zout naar smaak toe.
  • Je kunt ook kippenbouillon maken van de botten van een gegrilde kip (thuis gegrild, of uit de winkel). De kooktijd kun je dan verminderen met 1 tot 2 uur.
  • Je kunt ook bouillon maken in een snelkookpan (hogedrukpan). Kippenbouillon is in dit geval klaar in 30 min. en runderbouillon in 1 uur.
  • Voeg voor extra smaak FODMAP-arme smaakmakers en groenten toe! Enkele voorbeelden:
    • wortel, pastinaak, knolselderij, tomaten, paprika
    • het groene deel van bosui of prei
    • een kleine hoeveelheid champignons, bleekselderij en/of venkel  (zie onze checklijsten voor hoeveelheden per groentesoort)
    • laurierblad
    • kruidenbundeltje van verse kruiden: peterselie, bladselderij, bieslook, tijm, etc.
    • voor een Aziatische bouillon: verse gember, citroengras, laos, miso, vissaus en/of sojasaus
    • voor een Hollandse  bouillon: lavas (maggiplant), peperkorrels, kruidnagel, nootmuskaat
    • voor een Italiaanse bouillon: kruidenbundeltje van rozemarijn, tijm, oregano, basilicum en/of salie
    • knoflook olie
    • scheut witte wijn bij de kippenbouillon of groentebouillon
    • scheut rode wijn bij de runderbouillon

 

Recipe Rating

  • (0 /5)
  • 0 ratings

, , ,