Vandaag ben je belandt bij het tweede FODMAP gerecht in de reeks van gerechten die jullie als lezer graag op onze website zouden willen zien: FODMAP Lasagne!
We hebben de literatuur er weer op nageslagen voor de basis van deze Italiaanse klassieker uit Midden-Italië. Deze ovenschotel bestaat uit plakken pasta, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus. Vaak in een tomatensaus en zoals wij hem kennen ook met ui, knoflook en basilicum. Een normale lasagne kan op deze manier uitermate FODMAP rijk worden: tarwepasta met ui, knoflook en een melksaus allemaal in één gerecht: ai!
Wij schrikken echter niet direct van deze basis, we zien er eerder mogelijkheden in! Want uiteraard hebben wij heerlijke vervangen gevonden voor deze FODMAP rijke basis ingrediënten, zodat iedereen die het FODMAP dieet volgt ook gewoon kan genieten van een lekkere lasagne. Een FODMAP lasagne wel te verstaan.
Hoe gaan we dat aanpakken? De tarwepasta wordt vervangen door glutenvrije lasagnebladen (of als je wel goed tegen spelt kan, kies dan voor spelt lasagne bladen: o.a. te koop bij de natuur voedingswinkel). In plaats van knoflook en ui gebruiken we knoflookolie en het groene deel van een prei of een paar bosuitjes. Zelfs de bechamelsaus is FODMAP arm! In plaats van bloem gebruiken we rijstbloem en maïzena, deze twee zorgen samen voor een gladde en goed gebonden saus. En geen gewone melk, maar lactosevrije koemelk maakt deze bechamelsaus niet te onderscheiden van het origineel! Gebruik je liever geen koemelk of heb je een koemelk intolerantie? Vervang de boter dan door kokosolie en de lactosevrije melk door een plantaardig alternatief zoals rijst- of amandeldrank.
Aangezien lasagne soms bijzonder weinig groente bevat, voegen wij graag nog wat FODMAP arme / beperkte groenten toe om deze FODMAP lasagne wat gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor courgette, paprika, pompoen of spinazie: net waar je trek in hebt!
Wel gek dat er drie teentjes knoflook door heen moeten, want knoflook mag ook niet bij FODMaP beperkt dieet?
Hoi Eline,
als je het recept goed volgt, dan zie je dat je de teentjes knoflook alleen gebruikt om knoflookolie mee te maken, en dus niet op eet! Op deze manier heb je de smaak van de knoflook, maar geen FODMAP rijke fructanen. Zie ook:
http://www.fodmapfoodies.nl/blog/recipe-items/knoflookolie/
voor meer info over knoflookolie. Eet smakelijk!
Het was een heerlijke lasagne. Even wennen dat je het niet vanuit een pakje maakt.
Ik ga nog meer recepten van je uitproberen!
Echt een aanrader!
Hier geniet ik dus écht van!
Mijn tomatensaus blijft heel erg dun, zelfs ook al heb ik maar 250 ml water gebruikt hoe kan dit?
Beste Wil, ik durf het niet te zeggen, het was een recept van Mirte. Ik zal dit recept zelf ook eens maken.