Platbrood van groente!
Tijdens het FODMAP dieet kun je iets heel erg gaan missen: brood. Dan bedoelen we niet alleen de smaak van brood, maar vooral over het gemak van “even een broodje smeren”. Een glutenvrij en graanvrij platbrood, wat ontzettend makkelijk is om te maken en geen rijstijd nodig heeft. Klinkt het te mooi om waar te zijn?
Wij hebben voor jou een top platbrood van groente recept dat je leven een stuk leuker zal maken! Als je het niet gelooft…. probeer het zelf uit!
Je kan platbrood maken met bijvoorbeeld wortel of courgette. Wanneer je courgette gebruikt, heb je ietsje minder nodig omdat deze groente meer vocht afgeeft en het brood anders te nat wordt. We kunnen ons voorstellen dat andere, stevige groenten als knolselderij en pastinaak ook heel goed werken.
Dit groente platbrood is gemaakt met amandelmeel, havervlokken, boekweitmeel en met rijstmeel. Erdoorheen Indiase en Italiaanse kruiden, Tuinkruiden en Mexicaanse kruiden (let op: zonder knoflook). En keer op keer was het resultaat goed! Elke keer weer ietsje anders, maar nooit mislukt.
Je kunt zelf een beetje spelen met de ingrediënten en hoeveelheden, maar zolang je in grote lijnen het recept volgt zal dit platbrood niet snel mislukken. Bijkomend voordeel is dat je nog wat extra groenten in je voeding weet te verstoppen en wat extra vezels binnenkrijgt.
Pluspunten
+ Je kan dit platbrood goed invriezen
+ Je kan het platbrood later nog een keer opwarmen
+ Je kan dit platbrood beleggen zoals een gewone sandwich en meenemen op pad
+ Je kan het platbrood lekker warm uit de oven serveren met roomboter, olijfolie of een lekkere fodmap arme spread of pesto.
Hoe veelzijdig wil je het hebben?!
Ik ben heel erg benieuwd wat je van dit recept vindt, so start baking people!!
*Je kan zelf een pittige kruidenmix maken zoals:
- 1 el komijn
- 1 el korianderzaad of poeder
- 1 el kardemon
- 1 tl kruidnagel
- 1 tl zwarte peper
- 1 tl kaneel
- Optioneel: 1 tl chilipoeder of cayennepeper
Voor meer lekkere FODMAP-arme dieet recepten, vraag gratis het FODMAP Dieet Weekmenu Plan aan: fodmap-weekmenu-gratis
Lekker en eenvoudig. Ook goed te gebruiken als tussendoortje bij (bijv.) een lekker glaasje wijn 🙂
Ik ben echt zooooo blij met dit recept…voor het eerst sinds 35 jaar krijg ik weer groente binnen. Ik volg niet het dieet al ben ik lactose intolerant
Door een gastric bypass operatie. Ik heb nu al verschillende soorten groente geprobeerd en verschillende meelwormen (geen tarwe soorten). Zelf door elkaar…heb er muffins van gemaakt (kleine muffinvorm overn 150 gr en ongeveer 30 min..daarna uit de vorm halen en nog vijf min op zijn kop laten bakken) en ook crackers gemaakt. ( dunner uitsmeren, over op 180 gr en goed in de gate houden) en ben met allemaal blij.
Ik eet dit brood iedere dag, met beleg, met boter, als toastje heerlijk..
Fijn Mary dat dit recept je zo goed bevalt!
Als je een siliconen bakmat gebruikt is het afpulken van het bakpapier niet meer nodig.
Helemaal waar!
Mooi recept em lekker! Ik blijk alleen gek genoeg niet zo goed tegen meel (boekweit, kiklererwtenmeel etc,) te kunnen. Waarmee zou je dit kunnen vervangen?
Hoi Miriam,
Je kunt dit recept ook met vlokken maken, denk aan quinoavlokken, havermout, rijstvlokken etc. Of gebruik gemalen noten/meel van noten: amandelen, hazelnoten, walnoten etc. Dit werkt ook prima!
M/S
Klinkt lekker, ook fijn voor de variatie. Ik vraag me echter wel af hoe het gaat met courgette en amandel-of havermeel. Dat zijn oranje fodmaps, die kunne dan toch niet samen gebruikt worden?
Beste Sanne,
Per stuk dat je eet krijg je niet meer courgette en amandelmeel binnen dan toegestaan. Voor een heel brood kan je 2 courgettes gebruiken, dus per snee eet je een deel van de courgette. Je mag per keer 35 gram amandelmeel dus dat is 1/4 van het brood. Stel je neemt inderdaad zo’n groot stuk brood dan krijg je inderdaad fodmap’s van zowel amandelmeel als de courgette binnen. Beter is daarom om verschillende meelsoorten tegelijk te gebruiken als je iets gaat bakken. Je krijgt alleen teveel fodmap’s (in dit geval fructanen) binnen als je >1/4 stuk brood eet waarbij je >35 g amandelmeel en >70 g courgette binnen krijgt. Hoop dat het zo duidelijk is?
Bijna duidelijk.
Ik begreep uit mijn oranje lijst dat je slechts 1 product van deze lijst per maaltijd mag eten in de maximale hoeveelheid die aangegeven is. Maar als ik jouw reactie lees, is het nog iets genuanceerder. Kan ik dan meerdere oranje producten combineren als ik de hoeveelheden aanpas? Bijvoorbeeld havermout met blauwe bessen en dan van beide de maximale hoeveelheid halveren?
Dat heb je goed begrepen Sanne!
Heerlijk brood. Maasr waar vind ik het originele recept?
Op dezelfde pagina, helemaal onderaan bij ‘Recipe’
Wat een leuk recept! Ik volg een Koolhydraatbeperkt dieet en dit is een prima tussendoortje. Vandaag bij de lunch met een kop soep gegeten, wat roomboter erop: heerlijk!
Ik heb als groenten broccoli, wortel en wortelpeterselie gebruikt en als meel amandelmeel met een beetje havermeel.
Moest wel 45 minuten in de oven.
Ook bij mij is dit planbrood een succes! Fijn recept dank je wel!
Ik ben me aan het oriënteren omdat ik het fodmap dieet ga volgen. Dit lijkt mij wel erg lekker. Maar ik zie vaak amandelmeel staan en ik ben daar allergisch voor. Allergie voor noten. Waarvoor kan ik dit vervangen?
Vervelend dat je allergisch reageert op alle noten. Je kan het vervangen door kokosmeel maar niet 1:1, zie ook deze blog: https://www.paleo.nl/kokosmeel/
Hi Foodies,
Wat een leuke recept! Ga het snel uitproberen! Vraag me alleen af waarom je specifiek erbij vermeld om kruiden zonder knoflook of ui te gebruiken, dit lijkt me juist erg lekker. Heeft dit invloed op het bakprecos, of wat is de reden het niet te gebruiken?
hoi Chantal, knoflook en ui passen niet in het FODMAP-dieet, vandaar.
Ik had weer eens tijd en energie om te bakken. Dit snel even in elkaar flansen (zoals ik dacht) lukt niet, je bent wel even bezig. Maar: in één keer goed en heerlijk!
Ik hoop dat ik vaak een voorraadje voor in de diepvries maak. Ideaal.
Wat een lekker broodje. Heerlijk bij de soep, maar ook erg fijn om een echt goed alternatief te hebben om mee te geven/nemen in de lunchbox.
Ik kwam via dit broodje uit op jullie site!
Ik herken de prikkelbare darmen bij ons alle drie hier in huis. Daarom was ik al bezig in de lijn van glutenvrij en vegetarisch en geen ei en koemelkproducten. Met mijn partner net terug van een panchakarma kuur in India het dieet nog wat sterker opgeschroefd, maar ik merk dat ik soms toch nog last heb van mijn buik, ook al is het heel veel minder. Ben geintrigeerd door de fodmap-visie en heb me net opgegeven voor de weekchallenge.
Dank voor jullie info, blij mee.
Fantastisch recept, al meerdere keren gemaakt. Vandaag heb ik ‘m een keer gemaakt met kaneel en kardemom en na het bakken belegd met boter en zoet beleg. Ook heerlijk!
Bedankt voor het recept.
Een heerlijk recept.
Wij maken het met broccoli en doen er een hamburger op.
Gewoon broodje hamburger willen we nog geen eens meer.
Als lunch met eiersalade of kaas.
Je kan het zo gek niet bedenken.
Hallo, dit lijkt me een heel lekker recept. Helaas mag ik geen eieren eten (en ik eet sowieso veganistisch), dus ik vroeg me af of je het ook al eens hebt geprobeerd met eiervervangers? Zo ja, dan hoor ik graag welke/wat!
Hoi Nadia, dat hebben we nog niet. Als jij het uitprobeert, dan horen we graag van jou hoe het resultaat was.
hallo, kan je eieren vervangen door papje van gebroken lijnzaad?
Ja hoor! https://www.fodmapfoodies.nl/blog/2017/08/22/eivervangers/
Zo, het eerste gedeelte is klaar. Super makkelijk recept en leuk want je kunt er alle kanten mee op!
Bedankt voor het delen van dit broodrecept. Ik ben een echte broodliefhebber en ik kan het hierdoor niet laten staan. Plus dat brood bakken vaak zoveel werk is.
Nu dus niet meer. Ik ga nu afwachten wat de smaak doet. Ben erg benieuwd!
Wat ben ik blij met dit recept! Vanwege PDS en parasiet problemen wilde ik proberen te eten zonder brood, en dit is echt een prima idee! Lekker met een plakje geitenkaas en nog even in de oven. Maar ook met tapenade als de rest van gezin stokbroodje eet. Ik maakte het met wortel, pastinaak en courgette met italiaanse tuinkruiden.
Hoi,
Wat een leuk recept :).
Weer je misschien hoeveel calorieen er in een platbrood zit?
Hartelijke groet,
Orsine Bajna
Goede vraag!
In het hele brood ca 970-1270 kcal afhankelijk hoe je hem maakt (met ei,courgette, havermout of ei, courgette, amandelmeel)
Super recept! En heel veelzijdig in te zetten! Vandaag bakte ik een boekweimeel/wortel variant en omdat boekweit van zichzelf al goed bind heb ik maar 2 eieren toegevoegd ipv 4, resultaat was heerlijk!
Hoi, hoe moet de binnenkant zijn? Is het normaal dat deze nog zacht / plakkerig is?
Groetjes
Heerlijk…gemaakt met wortel, courgette, bosui, parmezaanse kaas en lekkere Italiaanse kruiden plus wat kerrie en chilipoeder. Écht fantastisch dit recept. Lekker extra groenteoptie!! Bedankt !
Hoi, ziet er een super receptje uit, enkel 1 vraagje: als jullie spreken van 2 courgettes, hoeveel gram reken je dan ongeveer? De ene courgette is de andere niet, dus denk het in gewicht mss iets makkelijker werkt. ?
Alvast bedankt!
Hoi Vanessa, per persoon mag je tijdens de eliminatiefase tot 65 gram courgette.
Hallo, Ik moet ook starten met een fodmap dieet. Bij het recept zie ik het volgende staan 150 g / 1,5 kopje amandelmeel, havermout, boekweitmeel of volkoren rijstmeel. Wordt daar 150gr meel in totaal mee bedoeld? Of is het 150 gr van elk van de genoemde melen? Dankjewel.
Er staat totaal 150 gram. Je kan keuzes maken uit diverse meelsoorten.