Voor de hartige taart gebruik je een zelfgemixt bloem- of meelmengsel. Je maakt je eigen bloemmengsel door het mengen van verschillende FODMAP-geschikte soorten bloem en meel. Zo krijg je een gezondere variant, want je kunt kiezen voor volkoren soorten, en is hij helemaal naar jou wens!
Ideaal is een mengsel van gelijke delen amandelmeel, boekweitmeel, volkoren rijstebloem en havermeel. Deze combinatie zorgt uiteindelijk voor een iets hoger eiwit en vezelgehalte waardoor je langer vol zit, en je minder bloedsuiker schommelingen krijgt. En hij smaakt vooral erg lekker!
Maar je kunt ook kiezen voor andere soorten bloem/meel zoals van teff, quinoa, gierst, maizena, fijne polenta, tapiocazetmeel of aardappelzetmeel. Gebruik een kopje om gelijke delen van elke soort af te meten, roer goed door elkaar met een garde en bewaar in een luchtdicht afgesloten pot. Zo heb je altijd een gezond en lekker soort meel bij de hand om te gebruiken voor pannenkoeken en koekjes of om sauzen te binden. Super handig!
Tip: deze hartige taart is heerlijk als lunch! Laat hem afkoelen en bewaar in de koelkast.
Hoi Mirte,
Wat is de doorsnede van de quiche vorm?
Hoi Wilma, ik heb een vorm van 24 cm gebruikt! / M
Oké, bedankt!
Hallo, kan deze in de diepvries bewaard worden?
Lijkt mij wel! groetjes
Hoi! Vandaag de taart geprobeerd. Ik vraag me af hoe het komt dat de bodem zo hard was. Het was echt niet lekker 🙁 ik had 50 gram tapicomeel. 50 gram boekweit en 100 gram rijstbloem. Verder had ik de verse spinazie gebruikt. Helaas bleek dat veel te vochtig. Hoe kan ik hem de volgende keer beter maken?
Wat jammer! Het kan komen omdat je geen amandel of havermeel hebt gebruikt maar een mengsel van alleen ‘drogere bloemsoorten’. Vooral amandelmeel maakt de bodem iets smeuriger (door het hogere vet en eiwitgehalte). Probeer de volgende keer bijvoorbeeld ook iets meer olie en water toe te voegen of voeg een eitje toe aan het deeg als je geen amandel of havermeel gebruikt! Bak de spinazie de volgende keer anders eerst even in de pan, zo haal je een deel van het vocht er al uit!
Hoi, ik heb vandaag de taart gemaakt, met ipv de vier eieren 2 keer het lijnzaad-ei en 2 keer het chiazaad-ei. Hij is erg goed gelukt, ik ben vooral over de bodem erg tevreden. Hij ruikt heerlijk en smaakt erg lekker ! Ik ga hem nog eens maken met andere soorten groenten.
Kun je ook glutenvrije bladerdeeg voor gebruiken?
Je kan dat zeker proberen Sandra
lijkt me heerlijk maar mag feta wel ivm lactose/zuivel?
ja hoor, feta is laag in FODMAP’s en erg laag in lactose. Zie ook de Monash app en onze dieetchecklijsten
Superlekkere en makkelijke hartige taart. Bedankt voor dit een fijne recept!