Herintroduceren

Heb je de eliminatiefase (fase 1) van het FODMAP dieet gedaan? Dan kan je gaan herintroduceren. Dit betekent dat je bepaalde voedingsmiddelen die matig of hoog zijn in FODMAP’s gaat testen.

Hoe doe je dat?

 

1- Voeg een kleine hoeveelheid toe aan je voeding op dag 1, 2 en 3, dit kan in oplopende hoeveelheden. De rest van je voeding/dieet hou je hetzelfde.
2 – Hou je klachten/symptomen in de gaten. Bij last: stop met testen van deze groep. Lees hieronder verder de vervolgstappen bij wel klachten. Bij geen last: wacht een paar dagen en ga verder met testen van de volgende FODMAP groep, lees hieronder bij geen klachten.

Testen FODMAP groepen

Geen klachten na herintroductie

Als je na het testen geen klachten ervaart, kan je hetzelfde type FODMAP nog een keer testen met een ander voedingsmiddel in dezelfde week of later, na de herintroductiefase. Dit om te bevestigen dat je inderdaad geen last hebt van dit type FODMAP.

Je kan prima voedingsmiddelen herintroduceren die niet door Monash University op FODMAP’s zijn getest. Probeer het gewoon uit!

Zeker weten geen (vermeerdering van je) klachten? Dan kan je het voedingsmiddel tolereren en toevoegen aan je dieet. 

Wel klachten na herintroductie

Als je je niet lekker voelt tijdens testen van een bepaalde type FODMAP, dan moet je niet direct verder gaan met herintroduceren. In dezelfde week kan je deze FODMAP wel nog een keer testen in dezelfde hoeveelheid of de helft van de hoeveelheid die je getest hebt. Heb je weer klachten dan kan je aannemen dat dit type FODMAP jou klachten geeft.

Zeker weten wel (vermeerdering van je) klachten? Blijf het voedingsmiddel (voorlopig) vermijden.

Het is meestal niet nodig om alle voedingsmiddelen van een bepaalde FODMAP groep uit je voeding weg te laten. Meestal gaat het om een bepaalde hoeveelheid. Het is daarom aan te raden om je tolerantie niveau uit te testen. Ook is het handig om in de toekomst opnieuw de herintroductie te doen omdat je gevoeligheid voor FODMAPs kan veranderen.

No comments yet.

Geef een antwoord