Is sporten goed voor de darmen?

Is sporten goed voor de darmen?

Is sporten goed voor de darmen?

Lichaamsbeweging kan gunstig zijn voor prikkelbare darm symptomen, omdat het de natuurlijke samendrukking van spieren in de darmen kan stimuleren. Oefening maakt ook endorfines vrij, wat leidt tot een groter gevoel van rust en welzijn.

We weten dat stress ook een rol speelt bij PDS-symptomen, dus lichaamsbeweging kan een ‘double whammy’-effect hebben op zowel het stimuleren van spierbeweging als het verminderen van stress.

De effecten van matige lichaamsbeweging op de darm

Als je lijdt aan PDS-symptomen, mag lichaamsbeweging erop gericht zijn om je lichaam op een zachte en comfortabele manier te bewegen. We willen onze symptomen helpen, niet verergeren! Oefeningen met een lage impact zoals

  • wandelen
  • yoga
  • licht fietsen
  • tai chi
  • of zwemmen

zijn allemaal activiteiten die kunnen helpen stress te verminderen en tegelijkertijd de conditie te verbeteren.

De effecten van intensieve lichaamsbeweging op de darm

Wat is het verschil tussen matige en intensieve lichaamsbeweging op de darm?
Matige lichaamsbeweging helpt om de bloedstroom naar de darmen te sturen en spiercontractie rond de darmen te stimuleren.

Terwijl juist intensieve lichaamsbeweging het bloed op natuurlijke wijze weg van de darm leidt. En het bloed gaat dan naar onze armen en benen – omdat dit is waar we het bloed nodig hebben om te pompen als we willen rennen en springen. Wanneer we met hoge intensiteit trainen, krijgt het spijsverteringssysteem minder bloedstroom omdat het bloed wordt omgeleid naar andere belangrijke delen van het lichaam die bij het sporten betrokken zijn.

Betekent het hebben van PDS dat ik inspannende activiteiten helemaal moet vermijden? Niet noodzakelijk! ‘Inspannende’ training is een subjectief begrip. Als je tijdens of na intensief sporten meer last krijgt, kun je overwegen de tijd, intensiteit of het type training te veranderen. Onthoud ook dat PDS-symptomen kunnen voorkomen bij zowel atleten als niet-sporters, maar de symptomen kunnen verergeren tijdens inspanning, met name de urgentie om tijdens het hardlopen een toilet te vinden.

Sowieso kan intensieve, krachtige lichaamsbeweging over het algemeen leiden tot problemen aan het maag-darmstelsel, zelfs voor mensen zónder PDS. We zien dit vaak bij topsporters, vooral bij het sporten bij hoge temperaturen en als het lichaam uitgedroogd raakt.

Sporten is goed voor de darmen, en helpt bij stress, zeker als je het met mate doet. Af en toe kan je intensief sporten, afhankelijk of en wanneer je zelf klachten krijgt aan je maag-darmstelsel.

bron: Fodmap Friendly

One Response to Is sporten goed voor de darmen?

  1. Asel 23 september 2021 at 07:26 #

    Dank je wel voor dit artikel.

Geef een antwoord