Tips voor het Paasontbijt

Tips voor het Paasontbijt

Pasen….. altijd leuk!

Pasen betekent voor velen van ons lekker vrij zijn. Lekker een Paasbrunch. En genieten van het mooie weer. Want het wordt een heerlijk Paasweekend!

En we hebben een klein paascadeautje voor je: tot en met 20 april ontvang je met de code PAASONTBIJT €2,- korting op elke bestelling vanaf €5,-

 

Paasontbijt

Neem lekker een eitje, een heel klein glaasje vers geperste sinaasappelsap en een snee zelfgebakken zuurdesemspeltbrood, of een zelfgebakken glutenvrij brood of een zelf gebakken bananenbrood. Eet niet te veel, geniet er wel van. Andere ideetjes:

  • zelfgemaakt sneetje brood van speltmeel, besmeerd met roomboter en belegd met aardbeienjam of rabarberjam
  • een biologische speltmatze of een zelfgemaakte cracker van diverse zaden, besmeerd met roomboter en amandelpasta
  • zuurdesemspeltbrood geroosterd, met zelfgemaakte eiersalade (zie verderop voor recept) of een spiegelei
  • zelfgemaakte pannekoek van speltmeel, lactosevrije melk en een ei. Als beleg keukenstroop.
  • zelfgemaakte pannenkoek boekweitmeel, lactosevrije melk en ei. Als beleg wat fruit zoals enkele aardbeien, paar blauwe bessen, paar frambozen, paar plakjes banaan.
  • zelfgemaakte pannenkoek van havermeel en courgette. Super gezond!
  • een schaaltje lactosevrije yoghurt of sojayoghurt (150 ml) met zelfgemaakte granola (en vervang de speculaaskruiden in dit recept door vanille en citroenrasp voor een frisse paasvariant!) of koop glutenvrije granola van het merk Bakery on Main.

*kijk in onze boodschappenlijst voor alle toegestaan beleg, chocolade, cornflakes , snoepjes, toegestane mayonaise, granola etc

En we hebben nog wat leuke ei-tips voor je:

  • Gepocheerd ei
  • Gevulde eieren
  • Eiersalade
  • Welke chocolade Paaseitjes mag je

Gepocheerd ei

Een ei hoort erbij. Steel de show met gepocheerde eieren. Het ziet er fantastisch uit, zo’n eitje zonder schaal!  Hoe maak je het? Breng in een steelpan water aan de kook. Zorg dat de pan minimaal voor driekwart gevuld is. Draai het vuur laag zodra het water kookt, zodat het water met weinig beweging toch aan de kook blijft. Voeg 1 eetlepel azijn toe aan het kookwater. Breek een ei boven een soeplepel of een grote maatschep. Laat de lepel in het water zakken en leg het ei zo voorzichtig in het kokende water. Met een houten lepel kun je het eiwit dat wat ver van de eidooier af gaat stollen voorzichtig weer richting eidooier dirigeren. Laat het ei zachtjes ongeveer 3 minuten koken (voor een hele zachte eidooier) en 4 minuten voor een iets steviger eidooier. Schep het gepocheerde ei met een schuimspaan voorzichtig uit het water en laat het uitlekken (eventueel op keukenpapier). Je kunt het ei mooi bijsnijden door wat van het uitgewaaierde eiwit eraf te snijden. Serveer het ei op geroosterd brood met wat veldsla of rucola. Bestrooi met peper.

Een gepocheerd ei smaakt ook heel lekker op een salade van verschillende soorten sla met tomaat en reepjes rauwe ham.

(deze tip komt van de website PuurGezond)

 

Gevulde eieren

Gevulde eieren zijn niet te missen tijdens de paasdagen. Geen zin of tijd om er zelf mee aan de slag te gaan?
Je kan zelf gevulde eieren maken of in de supermarkt kant-en-klare gevulde scharreleieren kopen. Zo zet je supersnel een lekker paasproof hapje op tafel.

Zelf maken?
Nodig:
4 sprietjes bieslook + evt. extra voor garneren

  • 2 el mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • 1 tabasco of chilivlokken
  • 4 eieren
  • 1 tl wittewijnazijn
  • 1 spuitzak met glad mondje

Zet in 3 stappen deze heerlijke Pittige gevulde eieren op tafel.

  1. Kook de eieren in 7 min. Bijna hard. Snijd intussen de bieslook fijn. Laat de eieren onder koud stromend water schrikken en pel ze.
  2. Halveer de eieren in de lengte en haal de dooiers eruit. Prak in een kom met een vork de dooiers met de mayonaise, azijn en mosterd tot een gladde crème. Breng de crème pittig op smaak met de bieslook en tabasco of chilivlokken. Schep de crème in de spuitzak.
  3. Leg de eihelften op een schaal. Spuit er mooie toefjes crème in. Garneer evt. met extra sprietjes bieslook.

Tip! bestrooi de gevulde eieren met een beetje (gerookte-) paprikapoeder.
(recept van Jumbo)

Kwarteleieren zijn bij uitstek eitjes voor een feestelijk gerecht. Perfect voor Pasen dus. Je kunt ze hetzelfde bereiden als kippeneieren, maar het is toch net iets anders dan anders. En wist je dat ze meer vitamines, ijzer en fosfor bevatten dan een normaal kippenei?

Eiersalade

Eiersalade voor op je fodmap-arm broodje: ei-bieslook-salade

eiersalade
Of maak zelf eiersalade:
Nodig:
6 x middelgroot ei
25 g verse bieslook

vloeibare smaakmakers:
6 el mayonaise
1½ tl Franse mosterd
1 tl worcestershiresauce

Zo maak je het:

Pel de hardgekookte eieren en snij ze fijn. Meng ze met 2 eetlepels mayonaiseverse bieslook½ theelepel kerriepoeder en zout en peper naar smaak.

Kook de eieren in 8 min. hard. Giet af en spoel onder koud stromend water. Pel en prak fijn met een vork. Laat 5 min. afkoelen. Snijd de bieslook fijn.
Meng de mayonaise, mosterd, worcestershire sauce en ¾ van de bieslook door de geprakte eieren. Breng op smaak met peper en eventueel zout.Bestrooi de eiersalade met de rest van de bieslook.
Variatietip: Vervang de bieslook door basilicum en voeg 30 g geraspte Parmezaanse kaas toe.
Variatietip: Laat de vloeibare smaakmakers achterwege en gebruik in plaats 1 tl kerriepoeder
Variatietip: Vervang de bieslook door 15 g dille en voeg 100 g gerookte zalmblokjes toe. (recept van AH)

 

Welke chocolade Paaseitjes zijn FODMAP proof?

Toch wel handig om te weten met welke lekkere Paaseitjes jezelf kan verwennen tijdens Pasen!

Volgens Monash kan je best wel een beetje lactose nemen tijdens de eliminatiefase van het FODMAP-dieet. Maar… in chocolade zit lactose, wat je binnen het FODMAP dieet moet beperken. Vandaar dat je toch best oplet welke en vooral hoeveel chocolade je eet om geen last te hebben.

1 paaseitje weegt ca 7,5 gram. Als je je houdt aan de eliminatiefase van het FODMAP-dieet dan mag je qua FODMAP-arme porties (groen):

– witte chocolade: 25g (3 paaseitjes)

– melkchocolade: 20g (2 paaseitjes)

– pure chocolade: 30g (4 paaseitjes)

Maar wil je het allerliefste geen risico nemen, dan kan je kiezen voor lactosevrije Paaseitjes. Die hebben wij voor je gevonden.

Deze chocolade Paaseitjes zijn lactosevrij:

AH Biologisch Paaseitjes puur
Ingrediënten: cacaomassa*, rietsuiker*, magere cacaopoeder*, emulgator (sojalecithine [E322]*).
Waarvan toegevoegde suikers 27g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.00g per 100 gram
cacaobestanddelen ten minste 70%.

Delicata Paaseitjes puur
Ingrediënten: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator (sojalecithine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
Waarvan toegevoegde suikers 41g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.00g per 100 gram
cacaobestanddelen ten minste 57%.

Delicata Paaseitjes puur
Ingrediënten: suiker, cacaomassa, cacaoboter, emulgator (sojalecithine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
Waarvan toegevoegde suikers 49g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.00g per 100 gram
cacaobestanddelen ten minste 46%.

Delicata Paaseitjes extra puur
Ingrediënten: cacaomassa°, suiker, magerecacaopoeder°, emulgator (sojalecithine [E322]), natuurlijk vanillearoma.
Waarvan toegevoegde suikers 27g per 100 gram en waarvan toegevoegd zout 0.00g per 100 gram
cacaobestanddelen ten minste 70%.

Tony’s Chocolonely Paaseitjes puur
Ingrediënten: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator
(SOJAlecithine).

Jumbo Paaseitjes Chocolade Extra Puur
Ingrediënten: Cacaomassa, suiker, magere cacaopoeder, emulgator: sojalecithine
Hema paaseitjes puur vegan 200gram
Ingrediënten: cacaomassa*, suiker, cacaoboter*, emulgator sojalecithine *Rainforest Alliance Certified.

Hema paaseitjes puur vegan 200gram
Ingrediënten: cacaomassa*, suiker, cacaoboter*, emulgator sojalecithine, natuurlijk vanillearoma. *Rainforest Alliance Certified

Wiloco – Paaseitjes Mix
Ingrediënten
Cacaoboter, kokosbloesemsuiker (25.4%), niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, cacaomassa, natuurlijke vanille, emulgator (zonnebloemlecithine).

Wiloco – Paaseitjes Wit
Ingrediënten
Niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, cacaoboter, kokosbloesemsuiker (20%), emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke vanille.

Wiloco – Paaseitjes Melk
Ingrediënten
Cacaoboter, niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, kokosbloesemsuiker (23.2%), cacaomassa, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijk vanille.

Wiloco – Paaseitjes Puur
Ingrediënten
Cacaomassa, kokosbloesemsuiker (33%), cacaoboter, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke vanille.

Wiloco – Paaseitjes Puur Praline
Ingrediënten
Kokosbloesemsuiker (34.8%), cacaomassa, cacaoboter, hazelnoten (12.4%), niet geraffineerde gedehydrateerde rijststroop, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke vanille.

Wiloco – Paaseitjes Melk Praline
Ingrediënten
Kokosbloesemsuiker (29.8%), cacaoboter, niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, hazelnoten (12.4%), cacaomassa, emulgator (zonnebloemlecithine), natuurlijke vanille.

Wiloco – Paaseitjes Wit Praline
Ingrediënten
Niet geraffineerde gedehydrateerde rijstsiroop, kokosbloesemsuiker (28%), cacaoboter, hazelnoten (12.4%), cacaomassa, natuurlijk aroma (vanille), emulgator (zonnebloemlecithine).

PS: de Paaseitjes van Wiloco zijn te koop bij de glutenvrijewebshop.nl.

, ,

No comments yet.

Geef een antwoord