Inloggen

Registreren

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

De eerste FODMAP Boodschappenlijst!

 

Eindelijk is hij er dan: de eerste Nederlandse FODMAP Boodschappenlijst! Bespaar vanaf nu tijd met je (dagelijkse) boodschappen: in de FODMAP arme boodschappenlijst staan meer dan 1100 producten welke geschikt zijn binnen het FODMAP arme dieet. De lijst is te gebruiken als hulpmiddel en we hopen dat iedereen er veel profijt van zal hebben!

“We hebben hard gewerkt aan het realiseren van deze FODMAP boodschappenlijst. Regelmatig braken wij eigen ‘hoe-het-beste-om-te-gaan-met PDS’-regels van rust en regelmaat. Na het gewone werk nog ‘even een paar producten opzoeken’ resulteerde vaak in elkaar rond middernacht naar bed sturen. Nu is het klaar! Het is erg veel werk om alle producten te controleren, maar het is geweldig om nu zo’n uitgebreide boodschappenlijst te kunnen uitbrengen! De lijst zal nooit af zijn want er zijn altijd nieuwe producten, of producenten veranderen de receptuur.  De lijst zal daarom regelmatig worden geüpdatet. Maar waar nu iedereen apart zijn eigen supermarkt speurtocht alleen aflegt, met de FODMAP boodschappenlijst in de hand bespaar je heel veel tijd!”

De lijst is samengesteld op basis van de meest recente informatie over ingrediënten en producten. Bedenk echter wel dat niet alle producten onbeperkt gegeten kunnen worden: bijna elk product heeft een bepaalde grens waarbij er al dan niet FODMAPs inzitten. Neem bijvoorbeeld chocolade, dit bevat weinig FODMAPs bij een hoeveelheid van 30 gram en zal door de meeste mensen met PDS worden verdragen. Echter een reep chocolade van 100 gram bevat meer/veel FODMAPs en het eten van een hele reep kan dus wel voor klachten zorgen. Gebruik deze boodschappenlijst daarom altijd in combinatie met de checklijsten via onze gratis downloads of kijk in de Monash University Low FODMAP Diet App. Hierin kan je zien in welke hoeveelheden bepaalde producten kunnen worden gegeten, deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de grenzen waarbij de meeste mensen met PDS geen of weinig klachten zullen ondervinden.

Aangezien fabrikanten nog wel eens de receptuur van producten willen veranderen is het mogelijk dat na verloop van tijd de samenstelling van een product veranderd en er opeens wel (te veel) FODMAP’s inzitten. Op het moment van uitgeven mag u ervan uitgaan dat de informatie over de producten in de lijst correct is. In de loop van de tijd kunnen zich echter wijzigingen voordoen in de samenstelling en kan dit product dan eventueel wel FODMAPs bevatten. Het is daarom noodzakelijk altijd de ingrediëntendeclaratie, dit is een opsomming van bestanddelen in het product, op de verpakking te blijven lezen.

De boodschappenlijst zal regelmatig worden geüpdatet. Wanneer u de boodschappenlijst eenmaal heeft aangeschaft krijgt u automatisch de nieuwe geüpdatete lijst. Heeft u zelf een update of opmerking, graag doorgeven aan info@fodmapfoodies.nl!

Fodmap boodschappenboek

 

38 Responses to De eerste FODMAP Boodschappenlijst!

 1. Avatar
  Nicole Vuulink 8 september 2016 at 21:32 #

  Ik zou graag de boodschappen lijst willen ontvangen.

 2. Avatar
  Truus 12 september 2016 at 14:49 #

  Waarom nu weer overal voor betalen in plaats van elkaar te helpen.
  Je kunt hem toch gewoon online plaatsten en gezamelijk aanvullen/ bijhouden.
  Jammer dat er zoveel geld wordt verdient aan de ziekte van een ander

  • Foodie Mirte
   Foodie Mirte 17 september 2016 at 12:39 #

   Hoi Truus,

   Dagelijks plaatsen wij – gratis – informatie, recepten en tips op onze website, Facebook, Twitter en Instagram pagina. Hier plaatsen we ook vaak nieuwe producten op die te vinden zijn in de winkel, kijk daar dus eens rustig naar! Want we moeten elkaar inderdaad helpen!

   Als we het gezamenlijk bijvullen, komen er al snel foutjes in van mensen die het dieet net zijn gestart en daarom nog niet alle ins en outs weten. Wij houden de FODMAP informatie nauwlettend in de gaten: er veranderd geregeld iets! Wij zijn voedingskundige opgeleid en signaleren daarom meer dan mensen die dit niet zijn. Maar mocht je dit zelf willen opstarten, dan kan dat natuurlijk altijd. Houdt er dan dus wel rekening mee dat elk product moet worden gecheckt alvorens mensen te adviseren!

   Wat wij verdienen aan onze producten in de webshop gaat naar de onkosten die wij maken voor o.a. de website (bijscholingen, webhosting etc.: we hebben namelijk geen reclame, dus het moet toch ergens vandaan komen ???? ) en naar onze eigen boodschappen. Want ook wij moeten rekeningen betalen, net als ieder ander. Aangezien Fodmap Foodies voor ons beiden veel tijd in beslag neemt, het is een part-time baan, kunnen we in die tijd geen ander werk doen wat geld op de plank brengt. En om al die lekkere recepten te maken die we plaatsen… tja daar moet toch voor worden betaald bij de kassa ????

   Hopend op je begrip en liefs,

   Mirte en Sigrid

   • Avatar
    DeGroenteman 2 juni 2017 at 23:34 #

    Dank u wel, ik heb weer gelachen vandaag nav uw reactie.

    • Foodie Sigrid
     Foodie Sigrid 5 juni 2017 at 14:07 #

     Fijn dat u heeft gelachen….
     Naar aanleiding van welke reactie was het?
     groet Sigrid

 3. Avatar
  Christine 10 januari 2017 at 18:12 #

  Hey Mirte en Sigrid, bedankt voor alle fijne informatie! Het is een behoorlijk overweldigende ervaring, om voor het eerst boodschappen te doen zonder/met weinig Fodmap. Ik was al gewend aan lactosevrij inkopen, maar dit gaat heel wat verder!

  Ik vind het heel logisch dat de boodschappenlijst tegen betaling is. Wel vroeg ik me nog af of de updates inbegrepen zijn, of dat daar extra kosten bij komen kijken.

  Hartelijke groet,
  Christine

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 12 januari 2017 at 22:35 #

   hoi Christine
   Je krijgt automatisch en gratis een update 🙂

   • Avatar
    Christine 16 januari 2017 at 15:07 #

    Ha fijn! En ik zie het nu pas staan in de tekst, als het er al stond: sorry! In ieder geval bedankt voor de info. Ik heb de lijst besteld, en ben benieuwd!
    Groetjes, Christine
    PS: Ik heb ook het Kookboek voor een rustige buik gekocht, en ben er nu al heel blij mee! Dank voor jullie hulp bij het elimineren van Fodmaps!

  • Avatar
   Truus 16 mei 2017 at 11:15 #

   Ik ook graag

 4. Avatar
  Sonja 1 februari 2017 at 10:07 #

  Beste Fodmap Foodies,

  Kunnen jullie aangeven wanneer de gedrukte versie van het boodschappenboek weer op voorraad is?

  • Foodie Mirte
   Foodie Mirte 1 februari 2017 at 16:09 #

   Hoi Sonja,
   We zijn nog bezig met de update van het boodschappenboek. Als deze klaar is (waarschijnlijk komende of volgende maand), dan laten we weer nieuwe exemplaren drukken!
   Mirte & Sigrid

 5. Avatar
  Duhamel christel 25 februari 2017 at 10:31 #

  Graag zou ik ook het boek kopen,willen jullie het mij laten weten aub
  Want het is dan toch een hele zoektocht
  Dank u wel x

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 25 februari 2017 at 23:00 #

   Beste Christel,

   Het boodschappenboek digitaal is momenteel te verkrijgen! De gedrukte versie is er nog niet.

   groet

 6. Avatar
  kristel 9 maart 2017 at 15:22 #

  Zijn we iets met de boodschappenlijst in Belgie? Want veel produkten vinden we hier niet?

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 9 maart 2017 at 23:39 #

   Ja voor een deel Kristel.

 7. Avatar
  joke van der Knaap 31 maart 2017 at 09:42 #

  Hoi ik zou graag het boodschappen lijstje willen bestellen,

 8. Avatar
  Karla 13 april 2017 at 17:47 #

  Staan er ook belgische winkels in vermeldt?

  • Foodie Mirte
   Foodie Mirte 13 april 2017 at 21:29 #

   We hebben een apart stukje met Belgische producten! Daarbij zijn veel producten in de ‘normale’ lijst ook in Belgische supermarkten of online verkrijgbaar!
   / M & S

 9. Avatar
  Wendy 2 mei 2017 at 21:40 #

  Hoi! Wat een fijne site met heldere uitleg. Ik heb vandaag het FODMAP-dieet voorgeschreven gekregen van mijn diëtiste. Ik denk dat het voor mij erg zwaar gaat worden omdat ik eigenlijk vegetariër ben, maar wat goed is voor je lijf moet maar. Ik ben benieuwd of ik misschien een ‘seintje’ kan krijgen zodra de gedrukte versie weer beschikbaar is. Ik ben niet zo’n fan van e-books 😉

  Alvast bedankt!

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 3 mei 2017 at 13:14 #

   hoi Wendy

   Bedoel je dat je een gedrukte versie van het vegetarische boek wilt bestellen?

   groet

 10. Avatar
  Trientje 7 januari 2018 at 11:02 #

  Beste

  Ik heb vrijdag de fodmap boodschappenlijst digitaal aangekocht via de webshop. Ik bestel vanuit België dus heb via overschrijving betaald. Vanaf wanneer kan ik het digitaal raadplegen?!

  met vriendelijke groeten
  Katrien Van Driessche

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 7 januari 2018 at 15:49 #

   Vanaf het moment dat we zien dat het geld op onze rekening staat, krijg je het boek via de mail toegestuurd!

 11. Avatar
  Marieke Markwat 7 januari 2018 at 12:30 #

  Beste dames,

  Ik heb net het boodschappenboek gekocht. Dank voor het samenstellen hiervan!
  Ik heb echter wel een vraag… ik kan er volgens mij niet vanuit gaan dat alle producten op de lijst laag in FODMAP’s zijn en dat ik alles wat in de boodschappenlijst staat, onbeperkt kan eten, toch?
  Er zitten (als ik het goed begrijp) ook producten bij die ‘beperkt’ in FODMAPs zijn. Een voorbeeld: Rijstwafels en maiswafels staan op de boodschappenlijst, maar bij de checklijsten staat dat je er hiervan per keer maar 2 (mais) of 3 (rijst) kan eten. En: deze producten komen nog voor op de checklijsten, maar hoe weet ik hoeveel stuks ik bijvoorbeeld kan eten van de ‘gluten en lactosevrije knackebrod?’
  Ik ben dus eigenlijk ook op zoek naar cracker/wafel-achtig lunchproduct waar je er veel van mag eten (2 wafels zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk…).

  Dank voor jullie hulp!
  Groet, Marieke M

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 7 januari 2018 at 15:59 #

   Beste Marieke,

   Ik snap je vraag. Het is haast niet te doen om aan te geven van welke producten veel (wat is veel?) gegeten mogen worden en welke met mate. Eigenlijk kan je er vanuit gaan dat alles in ‘normale’ portie toegestaan is. Omdat het FODMAP dieet continu in beweging is, is het verstandig om altijd de FODMAP Monash app of onze FODMAP dieet checklijsten er naast te houden, deze zijn het meest up to date. De checklijsten zijn nog aardig bij te houden, en ingredienten in producten helaas wat minder vandaar dat het ook haast onmogelijk is om te zeggen waar je veel van kan eten. Wij raden aan om vooral van de groene lijst ruim te eten, zoals toegestane soorten groenten en fruit. Dus met andere woorden, probeer met mate (glutenvrije FODMAP-arme) graanproducten te eten en tijdens deze maaltijd (ontbijt/lunch) te combineren met zuivel(vervangers), fruit en of groenten. Succes

 12. Avatar
  Perry 11 januari 2018 at 19:55 #

  Ik heb interesse in de boodschappen lijst.
  Maar voor ik hem aanschaf wil ik graag weten of jullie puur A merk producten hebben opgenomen in de lijst of ook b en huis merken.
  Anders kan ik alsnog zelf alles gaan lezen
  Mvg perry

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 11 januari 2018 at 21:22 #

   Beste Perry,
   We hebben in diverse zaken, supermarkten en online shops ons best gedaan om alle potjes, zakjes etc om te draaien om etiketten te lezen. Er zijn inderdaad veel A-merken maar ook zeker heel veel B-merken. Groet

 13. Avatar
  Trees 15 januari 2018 at 13:57 #

  Ik wil het boodschappenboek kopen (het gedrukte) maar is uitverkocht, Wanneer is het weer beschikbaar?

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 15 januari 2018 at 21:02 #

   Beste Trees,
   We gaan het boek binnenkort weer bestellen dus over 3 weken is het boek er weer.

 14. Avatar
  Marjan 26 februari 2018 at 22:42 #

  Graag wil ook ik de gedrukte versie kopen van het boodschappenboek. Inmiddels zijn er ruim 3 weken om, maar ik zie het nog steeds niet staan. Wanneer verwachten jullie het nu?

 15. Avatar
  Lieve van hove 28 februari 2018 at 02:50 #

  Ik zou het zeer aangenaam vinden om ook een boek te bestellen.
  Het zou mij enorm helpen bij het vinden van de juiste producten.
  Ik ben namelijk niet goed te been en al dat zoeken neer het juiste product is enorm vermoeiend.
  Daarbij moet ik dan ook de hulp inroepen van een tweede persoon die met mij moet gaan winkelen , en ook voor hen zo tijdrovend is.

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 3 maart 2018 at 16:00 #

   Beste Lieve

   Het boek is besteld, duurt wel even voordat het in de webshop te zien is. Groet

 16. Avatar
  Meike 17 mei 2019 at 17:39 #

  Beste Sigrid,
  Is de nieuwe boodschappen lijst al te krijgen? Graag zou ik deze ontvangen.
  Mvg, Meike

  • Foodie Sigrid
   Foodie Sigrid 20 mei 2019 at 20:19 #

   Helaas nog niet, we zijn nog hard bezig achter de schermen om deze mooier te maken en te updaten.

Geef een reactie